Isplata obeštećenja za oduzetu imovinu od sledeće godine

Nova ekonomija

Agencija za restituciju intenzivno donosi rešenja o obeštećenju vlasnika oduzete imovine, nedeljno oko 100. Ako se nastavi tim tempom pravosnažna rešenja doneta do juna biće isplaćena sledeće godine, najavio je danas direktor Agencije Strahinja Sekulić. On je precizirao da je dosad potpisano 200 rešenje, a da bi do kraja juna moglo biti potpisano i 1.500 rešenja o obeštećenju.  

Odlukom Vlade Srbije, koeficijent za utvrđivanje iznosa obeštećanja iznosi 0,15 što znači da će vlasnici imovine koja im nije mogla biti vraćena u naturi dobiti 0,15 odsto tržišne vrednosti imovine, na osnovu procena Poreske uprave Srbije, rekao je on gostujući na RTS. 

Procene su da će obeštećenje trajati tri, četiri godine posle donošenja pravosnažnih rešenja. 

"Pretpostavljamo da će biti veliki broj žalbi i tužbi i treba sačekati reagovanja nadležnih organa, moramo da sačekamo i eventualno predloge za ponavljanje postupka, rekao je on.

Na pitanje kakva će biti dinamika isplate ljudima koji traže da im se vrati ogromna imovina koja je procenjana na nekoliko miliona evra, on kaže da će najveći broj njih dobiti obeštećenje na na 12 godina uplus kamata od dva odsto. 

Maksimalno obeštećenje po podnosiociu zahteva ne može preći 500.000 evra, dok ukupno isplaćeno obeštećenje ne može biti veće od dve milijarde evre, istakao je on.

 Kako je rekao, obeštećenje je trenutno centralni deo posla Agencije, budući da je najveći deo imovine u naturalnom obliku vraćen, dok je kod poljoprivrednog zemljišta vraćeno 80 odsto.

Prema rečima Sekulića, u Beogradu je u naturalnom obliku vraćena gotovo sva imovina, i kako je rekao  "ima još 10 predmeta, pri kraju su". U naturi je ostalo da se vrati poljoprovrdno zemljište u Vojvodini, ali ovim tempom vraćanja taj proces će biti gotov za dve godine. 

On je kazao da se bivši vlasnici nisu žalili na keoficijent, ali ima ljudi koji su nezadovoljni visinom maksimalnog iznosa.

Nigde nije došlo do potpune kompenzacije oduzete imovine. Srbija kao država se fer ponašala u ovom postupku, ocenio je on. 

Sekulić je najavio izradu uporedne analize o restituciji u Srbiji i u Evropi što će, kako je rekao "pokazati koliko je država Sebija bila fer prema građanima kojima je oduzeta imovina". 


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (2)

  • Misa

    Em sto je sve sramno odradjeno za bukvalno otetu imovinu, drugo sa ovim odlaganjima pa u nedogled , cini mi se da rokovi nisu u redu Treba lepo naglasiti resenja , isplate akontacije i sve ostalo produziti na 10 ,20 , 30 godina ili u sledecem milenijumu, sto se mozda i zeli postici kada bude sve obezvredjeno i naravno broj naslednika se bude drasticno smanjio. Glavno da su neke institucije i odabrana kategorija ovog naroda stoprocentno zadovoljena u svakom obliku, ko blizi vatri..... Strasno, Ovo je za istorijske anale

  • Gordana

    Sraman iznos obeštećenja!!! U obzir dolazi samo supstitucija, inače slede žalbe i tužbe Strazburu! Poređenje s rešenjima restiticije u drugim zemljama samo je zamagljivanje i opravdavanje onog što se uradilo u Srbiji. Neće vam proći!!!

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.