Isplata penzija, ovlašćenje ili “na ruke”

Foto: Pixabay

Isplate penzija za april biće iz jednog dela a zbog epidemije koronavirusom i zabrane kretanja starijima od 65 godina obavljaće se uz posebna ovlašćenja ili dostavljati na kućnu adresu. 

Vlada Srbije saopštila je da građani koji nisu nikog ovlastili za podizanje penzija to mogu da urade posebnim ovlašćenjem za lice koje će to učiniti umesto njih. 

U tom ovlašćenju  potrebno je da se navedu lični podaci penzionera i lica koje se ovlašćuje, broj tekućeg računa, naziv banke i iznos koji se isplaćuje i ono mora biti potpisano. Penzioneri koji ne ovlaste nikog za podizanje penzije treba da pozovu kontakt-telefon banke u kojoj imaju otvoren tekući račun i da navedu adresu i iznos koji žele da im se dostavi, a Pošta Srbije će im po hitnoj proceduri uručiti penzije. Banke će i same kontaktirati korisnike da bi se dogovorili o načinu isplate penzija. Kompletne troškove dostave snosiće država, tako da penzioneri neće imati dodatne troškove. 

Komercijalna banka je posle ovih instrukcija pozvala penzionere da se jave i opredele za jednu od tri opcije za podizanje penzija. Prva je da penzioner da jednokratno ovlašćenje licu u koje ima poverenja i da ta osoba podigne penziju i dostavi je. Penzioneri mogu i da izaberu da banka izvrši isplatu penzije u koverti sa tri naloga za isplatu i da je pošta dostavi na kućnu adresu. Penzioner tom prilikom dostavlja i infomaciju o iznosu koji želi da mu bude dostavljen na kućnu adresu. Treća opcija je, da se penzioneri opredele za e-banking. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara