FOTO: Wikipedia

Sporan predloženi Nacrt zakona o nauci i istraživanju

Istraživači na fakultetima strahuju da će ostati bez posla

FOTO: Wikipedia
Istraživači angažovani na fakultetima strahuju da će ostati bez posla ukoliko bude usvojen predloženi Nacrt zakona o nauci i istraživanju.

Taj Nacrt je predvideo da se istraživači zapošljavaju samo u institutima, a ne i na fakultetima. 

Dekan Fizičkog fakulteta profesor Ivan Belča kaže da je Nacrt zakona donet na brzinu i u neravnopravan položaj stavlja istraživače na fakultetima u odnosu na njihove kolege u institutima. 

"Za institute je predviđeno institucionalno - stalno finansiranje, a za fakultete to nije predviđeno. To znači da istraživači na fakultetima gube posao", rekao je Belča za Tanjug. 

On je pojasnio da je zakonom predviđeno da jedan deo istraživača pređe u institute, a da drugi deo "apsorbuju" fakulteti i da istraživače prevedu u nastavnička zvanja, odnosno zaposle ih kao asistente. 

Belča, međutim, podseća da nije rešeno finasiranje fakulteta i da je u visokoškolskim ustanovama ograničen broj nastavnika i saradnika. 

"Na ovaj način se ograničava razvoj nauke na fakultetima", tvrdi Belča i dodaje da je rešenje u tome da se povuče Nacrt zakona i da se ustanovi zajednička komisija sastavljena od predstavnika univerziteta i instituta, kako bi se pripreo pravi model finansiranja nauke u Srbiji. 

Istraživači tvrde da bi ova mera pogodila skoro 1.500 ljudi koji kao istraživači rade na fakultetima. 

Kako stoji na sajtu Ministarstva prosvete, javna rasprava o Nacrtu zakona o nauci i istraživanjima završena je u četvrtak, a državni sekretar resornog ministarstva profesor Vladimir Popović kaže da su takvim zakonskim rešenjem pokušali da prevaziđu nagomilane probleme u nauči, te da će svaka "smislena primedba" biti prihvaćena. 

Dodaje da Srbija nema višak istraživača i da žele da svi koji su do sada bili angažovani ostanu da rade. 

Upitan šta će biti sa istraživačima na fakultetima, on je rekao da su oni i do sada bili angažovani na projektima, te primećuje i da bi bez ugovora o radu ostali i da nije produžen postojeći projektni ciklus. 

"Želimo da istraživači na fakultetima normalno nastave da rade. Biće ponuđeno više opcija za njih. Jedna je da nastave da rade preko Fonda za nauku. Ponudićemo im poseban program i sigurnost na pet godina. Mislim da im nudimo mnogo veću sigurnost nego što su imali do sada", rekao je Popović za Tanjug. 

On podseća da Zakon o visokom obrazovanju uređuje zapošljavanje na fakultetima, a ne Zakon o nauci, te pojašnjava da je zabluda da će institucionalno finansiranje važiti bezuslovno za sve institute. 

"To uopšte neće biti tako. Mi ćemo postaviti kriterijume institucionalnog finansiranja i za određeni period. Ne želimo da finansiramo institute koji nemaju uspeha na projektima Fonda za nauku", pojasnio je Popović. 

Najavljuje i mogućnost spajanja pojedinih instituta, dok će neki, kaže, da se gase, ali će se osnivati i novi, posebno u oblasti tehničkih nauka. 

"Imamo prostora da se osnivaju i instituti društvenih nauka tamo gde ih nema, recimo u Novom Sadu. Sa druge strane u Nišu i Kragujevcu nemamo nikakve institute", naveo je Popović.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara