FOTO: Pexels

IT u mašinstvu – Novi akreditovani studijski program

FOTO: Pexels

Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu akreditovao je novi studijski program -Informacione tehnologije u mašinstvu,  na osnovnim akademskim studijama. 

Upis prve generacije studenata očekuje se već u školskoj 2019/2020. godini. U prvu godinu biće upisano ukupno 60 brucoša, 20 na teret budžeta RS i 40 u statusu samofinasirajućih studenata. Studijski program IT u mašinstvu traje tri godine i nosi  180 ESPB bodova. 

Studijski program Informacione tehnologije u mašinstvu predstavlja nastavak višedecenijskog "praćenja" savremenih i sopstvenih istraživanja Mašinskog fakulteta i njihovog implementiranja u dragocenu ponudu vrhunskog visokog državnog obrazovanja za potrebe savremenih visokotehnoloških kompanija.

Prodekan za nastavu Mašinskog fakulteta, prof. dr Ljubodrag Tanović rekao je da jedan od osnovnih ciljeva uvođenja novog studijskog programa da studentima obezbedi kvalitetno opšte i profesionalno obrazovanje iz domena informacionih tehnologija, kao i sticanje znanja iz oblasti računarskih tehnologija neophodnim za mašinsko inženjerstvo Industrije 4.0. 

„Ideja je da se na osnovnim akademskim studijama, na kvalitativno drugačijem pristupu unapredi celokupni nastavni proces kako bi budući inženjeri stekli sve neophodne kompetencije koje donosi ubrzani tehnološki razvoj u svetu", istakao je prof. Tanović. 

To, pored navednog podrazumeva i podsticanje kritičkog i samokritičkog mišljenja u  pristupu i rešavanju inženjerskih problema, kao i osposobljavanje studenata za timski rad i rad u oblasti multi i interdisciplinarnih nauka. 

PROČITAJTE JOŠ: INDUSTRIJA 4.0 JE KAO HIPERINFLACIJA

Ono što je, prema njegovim rečima, posebno važno, novi studijski program budućim inženjerima mašinstva treba da omogući razumevanje savremenih kretanja u oblasti informacionih tehnologija i kod njih razvije svet o neophodnosti permanentnog obrazovanja i kontinuirane nadogradnje stečenih znanja.  
Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara