Bereta uskoro u Srbiji? FOTO: Flickr

Italijanska 'Bereta' želi saradnju sa 'Zastava oružjem' i 'Prvi partizanom'

Bereta uskoro u Srbiji? FOTO: Flickr

Italijanski proizvođač naoružanja Bereta zainteresovan je za saradnju sa srpskom odbrambenom industrijom.

Posebno sa kompanijama Zastava oružje i Prvi partizan, pišu Večerenje novosti.

Kako navodi list, Bereta bi mogla da bude i prvi strani partner koji će, prema novom zakonu o proizvodnji i prometu naoružanja, uložiti novac u srpske vojne fabrike.

Italijanska kompanija je, tvrde Novosti, već duže zainteresovana ne samo za saradnju, već i za ulaganje i raspolaganje kapitalom srpske namenske industrije, što je najavljeno još prošle godine prilikom posete ministra Aleksandra Vulina Italiji.

Iz Ministarstva odbrane navode da je potrebno privlačenje stranog, kao i domaćeg kapitala, jer Srbija i pored svih ulaganja nema toliko para da investira da bi nabavila moderne tehnologije.

"On će nam pomoći da obnovimo i proširimo tehnološku bazu i proširimo lepezu proizvoda. Očekujemo konkretne ponude italijanske "Berete", a kontakti postoje i sa više firmi iz Češke, Indije i drugih zemalja", navode u ministarstvu za Novosti.

U Srbiji je nedavno boravio i vlasnik italijanske kompanije Franko Beretija, koji je sa grupom saradnika obišao kragujevačku Zastavu i užički Prvi partizan, a gostima iz Italije predstavljene su i mogućnosti za saradnju sa Vojnotehičkim institutom Ministarstva odbrane, dodaje list.

List podseća i da je izmenama Zakona o proizvodnji i prometu naoružanja omogućeno strano ulaganje u državne firme namenske industrije, ali najviše do 49 odsto vrednosti kapitala.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara