Italijanski Novamont želi da sarađuje sa opštinama i kompanijama u Srbiji

Predstavnici italijanske kompanije Novamont posetili su Gornji Milanovac i poručili da su zainteresovani za saradnju sa opštinama i kompanijama u Srbiji.

Raspoloženi su da podršku i saradnju pruže u uvođenju novih tehnologija i unapređenja svesti o značaju tretiranja otpada kao sirovine.

"Predstavnici ove italijanske kompanije izrazili su spremnost da Gornjem Milanovcu predlože najbolji model i podršku u izgradnji sistema za sakupljanje, odlaganje i kompostiranje organskog otpada koji čini između 40 i 60 odsto komunalnog otpada, kao i u korišćenju ovih sirovina", navodi u saopštenju Privredne komore Srbije. 

Kako je objašnjeno, proizvodnja biorazgradivih kesa je u ekspanziji, naročito s obzirom na propise EU koja je zabranila ili smanjila upotrebu kesa od plastike. 

"Privredna komora Srbije podržaće model saradnje lokalnih samouprava i kompanija kroz projekat javno privatnog partnerstva u opštini Gornji Milanovac radi unapređenja kvaliteta života, ekološke svesti i poslovanja privrednih društava", kažu iz PKS. 

Sekretar Udruženja za hemijsku, gumarsku i industriju nemetala PKS Dragan Stevanović istakao je da će ovo biti pilot projekat povezivanja lokalnih samouprava i privrednih društava sa stranim kompanijama, koji će biti realizovan na inicijativu Komore. 

"Ovo će biti projekat povezivanja radi što efikasnijeg uvodjenja cirkularne ekonomije u Srbiji, s obzirom na obaveze propisane u ovoj oblasti evropskom regulativom", rekao je Stevanović. 

Predstavnici Novamont i PKS posetili su kompaniju S group u Gornjem Milanovcu, proizvođača boja i sirovina za plastiku, kao i Polipak u Batočini, jednog od najvećih proizvođača plastičnih kesa u Srbiji.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara