Ivošević: U slučaju Savamala ide se na zastarevanje

Bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević izjavio je da prebacivanje slučaja "Savamala" iz više tužilačke istance na nižu i prekvalifikacija krivičnog dela govore da se ide na zastarevanje predmeta.

"Slučaj 'Savamala' je motivisan politikom. Tužilaštvo je pod kontrolom izvršne vlasti. U Srbiji imamo mnogo primera koji potvrđuju da postupci u koje je umešana politika na kraju zastare. Sa prebacivanjem predmeta iz višeg u niže tužilaštvo, smanjuje se i rok koji je potreban da slučaj zastari", rekao je Ivošević za Danas.

Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu zatražilo je u petak od Ministarstva unutrašnjih poslova i policije da prikupe obaveštenja radi identifikacije i otkrivanja NN lica, koja su u noći između 24. i 25. aprila 2016. godine učestvovala u slučaju Savamala, a od Sektora unutrašnje kontrle MUP da prikupi obaveštenja radi utvrđivanja činjenica o postupanju policije te noći. 

Više javno tužilaštvo u Beogradu prebacilo je slučaj noćnog rušenja u Hercegovačkoj ulici Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu, jer je u predistražnom postupku zaključilo da nije počinjeno krivično delo iz nadležnosti Višeg tužilaštva, navodi se u saopštenju Prvog osnovnog tužilaštva. 

NN lica sada se terete se za delo - učestvovanje u grupi koja je zajedničkim delovanjem lišila života neko lice ili mu nanela tešku telesnu povredu, oštetila imovinu u većem obimu, za šta je zaprećeno kaznom do pet godina, dok je za vođu grupe zaprećeno kaznom do osam godina. 

"Slučaj je u bio u Višem tužilaštvu duže od godinu dana i ništa od navedenog nisu saznali. Sada mi ovaj zahtev Prvog osnovnog tužilaštva deluje kao da oklevaju i da je cilj da se sve prolongira. Uostalom prekvalifikacija krivičnih dela za koje se sumnjiče počinioci mi govori da se ide na zastarevanje slučaja", rekao je Ivošević. 

Tadašnji predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić ubrzo nakon događaja u Savamali izjavio je da su noćno rušenje izveli "kompletni idioti", a malo kasnije rekao da iza rušenja stoji gradska vlast, ali sve vreme insistira na tome da su porušeni objekti bili nelegalni. 

Do sada niko nije ni krivično ni politički odgovarao za rušenje u Savamali, nereagovanje policije i uznemiravanje građana. 

Inače, objekti u Savamali su se nalaze nalazili na delu zemljišta do kojeg treba da se prostire urbanistički projekat "Beograd na vodi", a rušenje se dogodilo u noći nakon parlamentarnih izbora u Srbiji. 


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.