Foto: Ministarstvo odbrane/Vojska Srbije

Izdaci za vojsku i policiju porasli 1000% za četiri godine

Foto: Ministarstvo odbrane/Vojska Srbije

Kapitalni izdaci za srpsku vojsku i policiju su se, gledajući srazmerno udelu u bruto domaćem proizvodu, od 2015. godine udesetostručili, što znači da sada višestruko premašuju ulaganja za bezbednosni sektor koji izdvajaju države centralne i istočne Evrope (CIE), upozorio je Fiskalni savet u najnovijem izveštaju. 

Iako bi Srbija 2019. godine mogla da premaši nivo investicija iz perioda krize i dostigne 4,7% BDP-a, Fiskalni savet ukazuje da se nesrazmerno veliki udeo bezbednosnog sektora odražava na loš kvalitet i nedovoljan pristup svim tipovima infrastrukture u Srbiji.

Gledajući udeo u BDP-u, izdvajanja za bezbednosni sektor u Srbiji su 2018. godine dostigle petinu svih kapitalnih investicija u državi, dok su tekuće godine sa 1,1% BDP-a  dostigle čak četvrtinu svih takvih izdataka.  

Strateškim preporukama za budžet i fiskalnu politiku u 2020. godini navodi se da je to nekoliko puta više od ulaganja za slične namene uporedivih zemalja CIE (0,3% BDP-a).

Fiskalni savet je još jednom preporučio da se unapređenje infrastrukture nameće kao društeni prioritet i da bi predstavljala „čvrstu osnovu za dalji privredni rast i ravnomerni razvoj Srbije".

PROČITAJTE JOŠ:

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (2)

  • Miljan

    Замислите да немачка укине улагање у аутомобилске паркове војске и безбедности? Нема шансе да они расту економски а да не купе сваки нови мерцедес или поршеов мотор за потребе наменске индустрије или друге државне возне паркове. Оволике инвестиције у војску и безбедност су минимална основа подједнако као и наше резервне залихе валута у Народну Банку и као однос јавног дуга наспрам бдп-а. Значи немам огде доле да идемо, ово је минимум шаблонски. Дали могу боље да се поставе према наменској? сигурно да могу!

  • Gile

    Obzirom da su skoro sve drzave CIE u NATO ili uz NATO, ucesce odbrane (bez policije!) je najmanje u Austriji sa 1.4% BDP, dok ce sve drzave dostici ili prebaciti 2% do 2022.godine... Time, Fiskalni savet barata sa pogresnim podacima...