Izgubljena godina za pčelare

Foto: Pixabay

Razmere štete koje će pčelari i pčelastvo pretrpeti zbog zabrane odlaska u pčelinjake starijima od 65 godina, sabiraće se na jesen ali je već sada izvesno da će ta šteta biti ogromna.

"Većina naših članova, preciznije 2818 pčelara je u grupi onih koji imaju više od 65 godina i kojima je obilazak pčela zabranjen. Zbog toga je ugroženo više od 160 hiljada košnica", kaže za portal Nova ekonomija Radivoje Stojanović, zamenik predsednika Saveza pčelarskih organizacija Srbije.

Mraz i sneg tokom marta ali i nemogućnost odlaska na pašu pčele je već dovela u opasnost i većini preti glad. To bi moglo da na određen način ugrozi i proizvodnju hrane kod nas.

“Nemerljiv je uticaj pčela, one su glavni oprašivači u prirodi. Na gubitku će sem pčelara biti i poljoprivrednici jer je procena da pčele podižu prinos ratarskim kulturama za najmanje četvrtinu, kaže Stojanović.

Pčelari u Evropi mogu da rade uz mere predostrožnosti

Vrednost svake košnice je između 250 i 300 evra. kada je košnica, kako to pčelari kažu u paši. Nemogućnost da pčelari obiđu svoje košnice poslednjih dana koriste lopovi. Tako je članovima Saveza pčelarskih organizacija Srbije iz okoline Kragujevca i Srebrnog jezera ukradeno više od 60 košnica.

“Ako se nešto uskoro ne promeni biće kasno a ova godina biće izgubljena za pčelare”, objašnjava Stojanović dodajući i da su mnogim njihovim članovima upravo pčele značile i dodatni izvor prihoda.

Pčelari podsećaju na primere iz okruženja, recimo Hrvatske i Republike Srpske koje su takođe pogođene koronavirusom a gde su pčelari izuzeti od zabrane kretanja. Ne gube nadu da bi i kod nas moglo nešto da se promeni, iako je kažu vremena sve manje.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (5)

 • Bosko

  Pcelarima treba omogućiti rad jel med ne moze da ceka moze ali lopine

 • Avatar

  Ja nemam 65g ali svako 3 vece spavam u selu gde mi je pcelinjak zbog prihrane.Imam prijatelje koji rade do 16h,pcelinjaci udaljeni od kuce po 15km.onda trk sa posla da prihrane cekaju vikend za pregled. Problem ce biti svima uskoro.Nedimovicu shvati bar nas ,ratari koliko toliko imaju vremena .i njima je skraceno radno vreme.

 • Avatar

  U gepek pa na pcelinjak.

 • Miroslav

  U Drugom svetskom ratu pčelari su bili izuzeti od mobilizacije zbog viših ciljeva, pčelarstva

 • Dobri pcelar

  ZASTO NEMOGU DO SVJE PCELE KAD IDEM KOLIMA GDE MI DRUGI KUPI GORIVO IDEM KOLI.MA VRACAM SE KOLIMA PITAM KOGA UGROZAVAM KO MENE SEM AKO NEODEM PCELE CE UGINUTI PA PITAM ZASTO NE OMOGUCTE PCELARIMA STARJI OD 65 gpd