FOTO: Pixabay

Izmene Zakona o PIO: Penali za prevremeno penzionisanje ipak će važiti trajno

FOTO: Pixabay

Od kada Aleksandar Vučić vlada Srbijom penzije su povećane 17,3 odsto, dok je povećanje u periodu 2003-2011. iznosilo gotovo 200 odsto.

Ali više od toga zabrinjava činjenica da je u osnovi njegove politike ideja da se penzije smanjuju i uprosečuju, a da on izigrava Robina Huda koji od malog broja „bogatih" penzionera otima novac i deli ga siromašnima.

 

Za Vučića je veći greh što neki profesor univerziteta ili hirurg koji je spasao hiljade živote imaju penziju 80.000 dinara nego što glavni grad jedne od najsiromašnijih evropskih država novogodišnju jelku plaća 80.000 evra.
Zato on pre svega zahvaljuje penzionerima s najnižim primanjima, onima koji su i pre njega bili siromašni, a sa njim su postali još siromašniji iako im penzije nije smanjivao.

PROČITAJTE I ...

Zašto se Zoran Babić vozio kolima privatne firme, koju bi trebalo da kontroliše?
Meso bolesnih goveda stiglo na Balkan u prerađenom obliku!
"Najveći poraz nije Vučić, nego stanje u kom je Vučić moguć"

Ali im je povećao porez, uveo akcize na struju, ukinuo mnoge beneficije… I izmenio Zakon o PIO tako da jednim udarcem ubija dve muve - danas legalizuje penzionersku, a sutra će izbornu krađu.

Ostaju penali za prevremeno penzionisanje

Uprkos očekivanju sindikata da će izmenama Zakona o PIO biti prihvaćen njihov predlog da penali za prevremeno penzionisanje više ne važe trajno, već samo dok korisnik ne napuni 65 godina, to se nije dogodilo.Iako je Vučić, u vreme dok je bio premijer, svesrdno podržao ovaj predlog, kao i tadašnji ministar rada Aleksandar Vulin, penali za prevremeno penzionisanje u iznosu od 0,34 odsto za svaki mesec koji nedostaje do 65. godina, a maksimalno 20 odsto, i dalje će važiti trajno.

Tako će građanin sa 40 godina staža i 61 godinom života, a čija penzija bi trebala da iznosi 40.000 dinara, doživotno biti kažnjen sa umanjenjem penzije od 6.528 dinara.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (8)

 • Zoran

  Ovo ne samo da je kradja ljudi koji su 40 godina rintali i uplacivali drzavi pa kad napune 65 godina i dalje im se oduzima - TO JE RAZBOJNISTVO!

 • Nikola

  Naravno da se prevremena treba umanjivati,svi bi išli ranije sa istom penzijom.Ne moze neko otići sa 60 i primati doživotno celu penziju a neki raditi do 65 i imati istu penziju.To je svuda tako,kakvi penali,crna politika.Kolika je bila inflacija 2004 i dalje ,koliko je bio euro 2004 a koliko 2012, kačite dezinformacije

 • Братислав

  Лопови!!! Значи крив сам што почех млад да радим, нисам био ни дан на терету држави а ни родитељима После школовања и часног одслужења пропалој држави Југославији и још тражи Ј Р М иако је три месеца био дужи војни рок. И сад А В и нинџа Вулин, велики трудбеници и војни стручњаци коначно одлучиш и казнише овакве пензионере са 40 а сада и 42.5 год. стажа а са недозрелим годинама старости са трајним умањењем пензије и то трајно. Проведох радни век без боловања, видим и то се бодовало, али кад би се зезали.

 • Nada Grujic

  Dokle nasi ministi da radimo,jel dozivotno?Pa zar niko ne zna da stane radnicima u zastitu.Sramota,babe i dede na posao a mladi u kriminal.Kad ce mladi raditi,kad mi umremo.Strsno da nemo gore biti.

 • Rade

  Ovo nije normalno niti ima negde u svetu. Kakve onda ima veze 40 ili 35 godina staža? Onda recite da se u penziju ide posle 65 godina života i tačka. Kakve veze ima staž? Koliko je ko radio neka i ostvari primanje.

 • Zoran

  Ovo je dobro za one koji su studirali do 35 godine i poceli da rade. Mi koji smo mladi poceli da radimo sada smo kaznjeni. Mozda tako treba.

 • Dragan

  A omladina neka sedi kuci i neka zivi od tata i mama,mozda krade,opija se,sta ce moraju da zive od necega.Radnici koji rade mogu ici na posao sa stakama i stapovima copavi.

 • Danica

  Znaci,mi Koji smo rano poceli da radimo sa 19 god.starosti smo kaznjeni I moramo cekati starosnu granicu tj 62 god starosti da bi ostvare pravo na punu penziju?Elem,sad sa 54/55.toj imam 36 God staza ,znaci za 7 God cu ispuni sterosni uslov Ali I 43 God staza Moja penziju neece biti no pola I'd 40 ooo,extra rezim

Vidi sve komentare (5)