FOTO: Krov nad glavom

Izvršitelji i dalje mogu da uzmu stanove siromašnih

FOTO: Krov nad glavom
Združena akcija „Za krov nad glavom" saopštila je danas da nacrt izmena Zakona o izvršenju i obezbeđenju ugrožava pravo na dom za većinu društva, uprkos izvesnim ograničenjima za „uterivanje dugova najsiromašnijima".

Ova grupa je zatražila od Ministarstva pravde da povuče nacrt i da izuzme iz predmeta izvršenja nekretninu koja ima funkciju doma, kao što je već izuzelo pojedina sredstva za rad.

„Nedopustivo je da sredstva za rad advokata, lekara, apotekara, naučnika i umetnika budu izuzeta od izvršenja, a da domovi siromašnih odlaze na doboš bez ikakvog ograničenja, pod pretnjom hapšenja", navodi se u saopštenju.

„Za krov nad glavom" dodaje i da nacrt izmena Zakona ne poboljšava položaj žrtava prevara, duplih prodaja stanova ili tuđih dugova, koja su po važećem zakonu „potpuno nezaštićena", a po izmenjenom bi sami snosili čak i troškove sopstvenog iseljavanja.


Kako se navodi, predložene izmene bi dovele do toga da se izvršenja sprovode „još surovije, bez ikakvog uvida javnosti", dok se propisuju visoke novčane kazne za ometanje ili sprečavanje izvršenja, a izvršitelji ovlašćuju da policiji narede hapšenje  „izvršnog dužnika i ostalih prisutnih lica, ako budu ometala ili sprečavala izvršenje". 

„Pored toga, Ministarstvo predlaže uvođenje zatezne kamate na troškove izvršenja, što u praksi znači da će dužnici biti prinuđeni da odustanu od odbrane svojih prava da bi izbegli eskalaciju troškova. Sa druge strane, pravni lekovi protiv samovlašća izvršitelja i poverilaca ostaju slabi i neefektivni," saopštava „Krov nad glavom".

Ta grupa je pozvala građane da se priključe „javnoj raspravi" 26. maja na Trgu Slavija, pošto je Ministarstvo „predvidelo da se o predloženim izmenama ’raspravlja’ putem interneta".

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara