Izvršitelji iseljavaju iz stanova koji ne postoje

Foto: Pixabay

Iako Zakon o izvršenju i obezbeđenju jasno navodi da se izvršenje obustavlja „ako je izvršenje postalo nemoguće ili ne može da se sprovede iz drugih razloga (propao je predmet izvršenja, izvršni dužnik nema imovinu i sl.)“ u praksi se pokazalo da izvršitelji nerado obustavljaju postupak i obično traže način da izvršenje sprovedu čak i u slučajevima kada objekat izvršenja zvanično više ne postoji.  

Redakciji Nove Ekonomije se tim povodom javio izvršni dužnik Igor Vještica, kome je zakazano izvršenje za utorak 2. jun 2020. godine na objektu koji više ne postoji, barem ne na onaj način kako je to navedeno u sudskoj presudi.

Prema presudi, Vještica je dužan da izvršiteljima preda stan od 53 metra kvadratna u naselju Petlovo brdo, ali je u pitanju stari objekat, koji je u potpunosti izmenjen i proširen. 

Dužnik je predmetu obavestio izvršitelja da je predmet izvršenja nepostojeći objekat, da je u međuvremenu stan proširen, kao i da je zaključio ugovor sa skupštinom stanara, kojim je postojećem objektu pridodata još jedna stambena jedinica.

Ukupan prostor koji objekat zauzima se sada nalazi na dva sprata, ukupne kvadrature od 85 metra kvadratnih, što je potvrđeno i od strane sudskog veštaka. 

Nova ekonomija je imala uvid i u veštačenje sudskog veštaka u kome se između ostalog navodi „Stan koji je postojao je površine 53 m2, kada je upisan u L.N., kao takav više ne postoji“. 

Vještica je naveo da je obavestio izvršitelje da će oni snositi odgovornost za štetu koja bi nastala izvršenjem, a za Novu ekonomiju je potvrdio da planira i da podnese krivičnu prijavu protiv izvršiteljke. 

On dodaje da je prilikom bezbednosne procene razgovarao i sa policajcima koji su izašli na teren i da njima takođe nije bilo jasno na koji način izvršiteljka planira da ovo sprovede izvršenje , jer je „golim okom vidljivo da se ne radi o objektu koji se navodi u presudi“. 

Vještica je naveo i da ne planira da se protivi izvršenju niti da ometa rad izvršitelja, da će dobrovoljno napustiti stan kada oni u utorak dođu na njegovu adresu, a da će nakon toga iskoristiti sve pravne mogućnosti i podneti krivične prijave i tužbe protiv svih koji su u procesu učestvovali. 

Izvršenje Igora Vještice nije prvi ovakav slučaj, obzirom da je prošle godine pokušano i izvršenje porodice Vuksanović na Savskom vencu, takođe u slučaju gde objekat izvršenja iz sudske presude ne postoji. 

Snežana Vuksanović je zatražila veštačenje eksperta građevinske struke, koji je u svom nalazu jasno naveo da „nije moguća identifikacija objekta prema obrazloženju iz presude Prvog osnovnog suda“. 

Dodatni problem je što se u presudi ne navodi koji je objekat tačno u pitanju, jer na navedenoj adresi postoji više zgrada, pa je sporna i sama identifikacija predmeta izvršenja. 

U tom slučaju je izvršenje odloženo jer se samom nisu pojavili izvršni dužnici, što je izvršiteljka potvrdila za Insajder. 

Ista izvršiteljka koja postupa u predmetu Snežane Vuksanović je u drugom predmetu koji je preuzela od kolege takođe odredila izvršenje na objektu na opštini Voždovac koji se ne može identifikovati, i pored toga što je izvršitelj koji je vodio predmet pre nje u zapisniku, u koji je Nova ekonomija imala uvid, konstatovao da „predmet izvršenja ne postoji“, zbog čega je postupak obustavio.

Izvršni dužnik, koji živi u spornom objektu na Voždovcu, je za naš portal rekao da je zbog toga protiv izvršiteljke podneo krivičnu prijavu, koju je tužilaštvo prvobitno odbacilo, ali je Više javno tužilaštvo uvažilo njegovu žalbu i nastavilo krivični postupak pod obrazloženjem da iako nije došlo do izvršenja krivičnog dela, ne znači da za to nije postojala namera. 

Igor Vještica je odlučio da se ne protivi izvršenju ukoliko do njega dođe u utorak, ali je pozvao novinare Nove ekonomije da prisustvuju, kako bi postupak bio transparentan i da bi na licu mesta mogli da vidimo kako izgleda izvršenje nad objektom koji se ne navodi u izvršnoj presudi. 

„Ne želim da izlažem svoju porodicu stresu i neprijatnoj situaciji, zato ću dobrovoljno napustiti objekat i pokrenuti sve pravne postupke makar morao da idem do suda u Strazburu“ zaključio je Igor Vještica. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara