Foto: Nova ekonomija

Javne ličnosti ljute zbog visokih zarada izvršitelja

Foto: Nova ekonomija
  • 06.06.2019.

  • 22:59

  • Vojislav Vuksanović, Združena akcija Krov nad glavom

  • 1 komentar

Problem izvršenja je ozbiljan i  svakome može da se desi da njegova imovina bude predmet izvršenja. Osim što često svedočimo tužnim i uznemirujućim slikama izvršenja i oduzimanja krova nad glavom javnosti nepoznatim dužnicima, i neke javne ličnosti podigle su glas protiv izvršitelja. Javno su se požalile na visinu zarade izvršitelja, koju izvršni dužnici moraju platiti iz svog džepa, a koja je nekada i deset puta veća od samog duga. 


Janko Veselinović, predsednik „Pokreta za Preokret" i profesor na Univezitetu u Novom Sadu nedavno je na Tviteru napisao da su privatni izvršitelji „lešinari pod državnom zaštitom". On je u tom tvitu podelio dve slike računa na kojima se vidi da je za osnovni dug od 4553 dinara, dužnik morao da uplati i 20.664 dinara za troškove izvršenja. 

janko%20veselinovic%201
 
Na sličnu temu je, opet na Tviteru, pisao u naš poznati reditelj Srđan Dragojević. Njemu je zbog jednog neplaćenog računa za Infostan, stiglo pismo od izvršitelja, a usluge pisanja tog pisma su naplaćene 9000 dinara, kako u svom tvitu kaže Dragojević.

dragojevi%C4%87%202
 
Prilikom pisanja ovog teksta došli smo do još dva poznata lica iz javnog života Srbije, koja su imala neprijatna iskustva sa izvršiteljima. Reč je o politikologu i doktorandu Fakulteta političkih nauka Bobanu Stojanoviću, kao i o našem poznatom sportskom novinaru Nebojši Petroviću, koji godinama vodi emisiju Total Soccer na SOS kanalu.

PROČITAJTE JOŠ:

Boban Stojanović, politikolog

BOBAN

Krov: Bobane vi ste imali iskustva sa izvršiteljima, kako je došlo do toga?

Boban Stojanović: Bio sam u Nišu poslom i nisam platio parking. Dobio sam opomenu Parking servisa i kroz nekoliko meseci mi je samo stiglo rešenje za kaznu od 900 dinara i da platim usluge izvršitelja. Kada se sabere sve, negde oko 14.000 dinara i plus ću dobiti rešenje o nagradi za izvršitelja.

Krov: Troškovi su bili oko 14.000, a tu nije uračunata nagrada izvršitelja, koja tek nakon toga ide?

Boban Stojanović: Tako je, ja sam zvao onda izvršitelja da vidim na koji način se to naplaćuje i saznao da je Parking servis naplatio potraživanje, ostali troškovi su usluge izvršitelja, i plus nakon toga se plati nagrada za uspešno izvršenje, a ako se ne plati u roku od desetak dana ide blokada računa. Imam i primer drugara, kome uopšte nije uručeno to rešenje, a živi na adresi iz lične karte.  Samo je jednom otišao na bankomat da podigne novac, gde mu je pisalo da je račun blokiran, a kada je ušao u banku rečeno mu je da je izvršitelj blokirao račun. Jedva je došao do izvršitelja i tek onda saznao da je dobio nekih 48.000 da plati za dva neplaćena računa Telekom Srbiji u iznosu od četiri ili pet hiljada dinara.

Krov: Sve ovo ostalo su troškovi izvršitelja, koji ga je pronašao?

Boban Stojanović: Tako je, sa tim što je onda imao troškove odblokiranja računa, a sada mu je veliki problem, jer zbog te blokade, koju je imao, ne može da podigne kredit, ni čekove, jer banka s obzirom da mu je bio blokiran račun ima takva pravila da narednih godinu dana ne može da uzme ni kredit ni dozvoljeni minus. 


Nebojša Petrović, sportski novinar

Neboj%C5%A1a
 
Krov: Vi ste skoro imali neprijatno iskustvo sa izvršiteljima, kada ste saznali da vam je blokirana zarada zbog duga za infostan?

Nebojša Petrović: Jeste, zbog duga koji je bio nekih 80.000 i oni su to skidali pet, šest meseci, pa sam juče pozvao da vidim koliko će još skidati da znam na čemu sam. Kada sam pitao kakvo je stanje mog duga, u kancelariji izvršitelja žena prvo muca, pa kaže sačekajte malo, pa me je držala na vezi dva minuta i onda kaže vaš ukupan dug je bio 80.000, do sada Vam je naplaćno 62.200. Ja pitam koliko još treba da mi se naplati, znam ja da računam, ali sa njima ne znaš na čemu si. Ona opet ćuti, ćuti i onda kaže pa još od prilike 60.000. 

Krov: Znači to je ukupno preko 120.000?

Nebojša Petrović: Pa da, ja je pitam pa kakva Vam je to matematika, nešto mi se tu ne uklapa. Onda je pokušala da mi objasni da sam imao neki izveštaj koji mi je stigao još u februaru i da su ostalo troškovi izvršenja, ali je apsurd da od 80.000, platim 60.000, a onda je ostalo još 60.000, a ona prosto ne može da izusti da su to njihovi troškovi.

Krov: Koliko procenta zarade vam se skida?

Nebojša Petrović: Oko četrdeset procenata. 

Krov: Da li su vas iz kancelarije javnog izvršitelja obavestili ili tražili da izmirite dug pre nego što su Vam opteretili platu?

Nebojša Petrović: Bukvalo su mi poslali obaveštenje u utorak, a u sredu su se pojavili u firmi.

Jedno od mnogih pitanja, koja se otvaraju u javnosti je upravo visina zarade javnih izvršitelja i troškovi izvršenja, koji se nekada i bespotrebno prave. Zato ostaje pitanje da li je stvarno neophodno da imamo takav sistem u kome se grupa ljudi, kojima su poverena javna ovlašćenja, bogati sprovodeći pravdu. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Neki

    "Novo specijalizovani birokratski komercijalizam uz neophodne fleksibilnosti komplementarnih pravnih regulativa" mustra R. S.