Ilustracija FOTO: Pexels

Javni izvršitelji u 2017. godini prodali 3.736 stanova i kuća

Ilustracija FOTO: Pexels
Javni izvršitelji od početka rada 2011. godine do kraja ove godine postupali u 2.873.514 predmeta.

Prema rečima predsednice Komore javnih izvršitelja Aleksandre Trešnjev, više od polovine predmeta su rešeni. Ona je istakla da izvršitelji samo sprovode odluke koje je doneo sud i nemaju diskreciono pravo da odlučuju o socijalnom položaju dužnika.

"Postupak izvršenja je tehničkog karaktera jer služi sprovođenju pravosnažne i izvršne sudske presude. U izvršnom postupku se više ne odlučuje o bilo kakvim pravima, jer je o njima već odlučio sud", naglasila je Trešnjev. 

Na konferenciji za novinare izvršitelji su ukazali da se 77 odsto izvršenja sprovodi, prenosom novčanih sredstava dužnika, prenosom zarade, zatim sredstava na računu banke, prodajom finansijskih instrumenata i udela u privrednim društvima, prodajom pokretne imovine sprovodi se 21 odsto izvršenja, a svega 1 odsto prodajom nepokretnosti, kojih je u 2017. godini bilo 3.736. 

Član Komore Miodrag Grujović, izvršitelj iz Niša, ukazao da izvršitelji rade u sistemu koji je postavilo Ministarstvo pravde, koje je takođe propisalo i tarife izvršitelja. 

Grujović je napomenuo i da se Komora izvršitelja zalaže za izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju, i da je tim povodom pripremila predlog izmena više od 150 odredbi. 

On je precizirao da se tri glavne izmene tiču, prvo, ravnomerne raspodele predmeta, jer neke izvršiteljske kancelarije imaju daleko više predmeta od drugih. 

Drugo, traži se uvođenje elektronske aukcije i pokretnih i nepokretnih stvari, koja bi bila anonimna uz polaganje jemstva za učešće. Takođe, izvršitelji žele i da se promeni sistem naplate troškova izvršnog postupka, naveo je Grujović. 

Prema podacima Komore, u poslednje tri godine Ministarstvu pravde je podneto 1.664 pritužbe na rad izvršitelja, a Komori 1.929.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara