Javno preduzeće za skloništa postavlja malu solarnu elektranu

Foto: Nova ekonomija

Javno preduzeće za skloništa je raspisalo javnu nabavku za instaliranje solarne elektrane na krovu poslovne zgrade na Novom Beogradu. Procenjena vrednost tendera je 4,3 miliona evra bez PDV-a.

Preduzeće traži firmu koja bi izradila projektno-tehničku dokumentaciju i da isporuči, instalira i pusti u rad malu fotonaponsku elektranu na krovu poslovne zgrade.

Naftna kompanija Ina gradi najveću solarnu elektranu u Hrvatskoj

Analizom potrošnje struje i lokacije objekata, a na osnovu istraživanja tržišta, ustanovljeno je da može da se izgradi elektrana kapaciteta oko 40kWp. Merna jedinica kWp označava kilovat-pik ili kilovat vršne snage, odnosno snagu kada je sunce u zenitu.

"Iz male fotonaponske elektrane potrebno je obezbediti električnu energiju koja se koristi kao sopstvena potrošnja, a ukoliko se jave viškovi energiju distribuirati u postojeći energetski sistem", piše u tehničkoj specifikaciji javne nabavke.

Uslov je da je ponuđač u poslednjih godinu dana izgradio minimum pet elektrana snage od 20kw do 50kw u sistemu "prosumer" od kojih je bar jednu pustio u rad u istom sistemu.

Trinaest institucija u Beogradu dobilo dozvolu za solarne panele

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.