FOTO: TWITTER @zoca9

"Jedan od pet miliona" po četvrti put, traži se ostavka ministra Stefanovića

FOTO: TWITTER @zoca9
Protest "Jedan od pet miliona" održan je u centru Beograda. Građani su ispunili Studentski trg i Vasinu ulicu, odakle su se uputili u protestnu šetnju centrom grada. Organizatori protesta su listi zahteva večeras dodali još jedan - smenu ministra policije Nebojše Stefanovića. Sledeći skup zakazan je za 5. januar.

Prema proceni reporterke N1, na večerašnjem protestu se okupilo više građana nego prošle subote. Učesnici protesta su duvali u pištaljke i nosili transparente sa natpisima "Ima nas pet miliona", "Dosta laži penzioneri su gladni", "Šetam ne želim da odem", "Reke vam ne damo, recite ne MHE"...

Prvo se obratio glumac Branislav Trifunović koji je okupljenima poručio da ako ih pitaju ko je organizator protesta, oni odgovore (predsednik Srbije) Aleksandar Vučić, jer da nije njega, ne bi bilo ni protesta.

Zatim je govorio novinar Srđan Škoro koji je građanima poželeo srećnu Novu godinu bez Vučića.

Okupljenima se obratio i predsednik Mesne zajednice Rakita Desimir Stojanov koji je rekao da meštani tog sela traže "samo mir i reku". Poručio je i da investitoru mini hidroelektrane u tom mestu neće dozvoliti da prođe kroz njegovu dedovinu.

Organizatori protesta ponovili su svoje zahteve da se rasvetli ubistvo Olivera Ivanovića, da se otkriju nalogodavci napada na novinare i opozicionare, kao i da opozicija dobije pet minuta prostora u Dnevniku RTS-a. Tim zahtevima je dodat još jedan – smena ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

Učesnici skupa krenuli su zatim u protestnu šetnju od platoa, preko Makedonske, Svetogorske, Takovske i Ulice kralja Milana do Trga Slavija.

Kolonu je kod Doma omladine pokušala da presretne grupa od stotinjak ljudi koja je nosila transparente "Ne damo Kosovo”. Njih je policija, međutim, zaustavila i incidenata nije bilo.

Branislav Trifunović upozorio je okupljene da na trasi šetnje može doći do provokacija, ali je zamolio da na njih odgovaraju osmesima i poljupcima.

Kolonu je ispred RTS -a predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji čekao Sima Spasić sa transparentom "Dosovski režim oslobodio je 2.000 albanskih terorista, a srpske generale prodali Hagu".

Njega je okružilo obezbeđenje protesta dok je kolona onih koji protestuju prolazila.

Dok su učesnici protesta bili na ulazu u Takovsku ulicu kraj kolone bio je kod Narodnog pozorišta na Tru Republike.

Kod RTS-a je pušten snimak izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića u kojoj kaže da neće ispuniti nijedan zahtev makar ih se skupilo i pet miliona, a potom je raširen transparent "Počelo je" i zapaljene su baklje.

Organizatori protesta pozvali su građane ispred RTS-a da naprave što veću buku. "Kada već ne žele da nas vide onda neka nas čuju", poručili su.

Pošto su prošli RTS veliki transparent "Jedan od pet miliona" zamenjen je transparentom "Stop krvavim košuljama".

RTS je, inače, večeras u 13. minutu Dnevnika imao prilog sa večerašnjeg protesta.

Kolona se posle RTS-a, zaustavila ispred televizije Studio B, gde večeras gostuje predsednik Vučić, i pozvali su ga da izađe i da ih prebroji.

"Vučiću prebroj nas" i "Vučiću lopove" uzvikivalo je više hiljada okupljenih kod Palate Beograđanka u kojoj se nalaze prostorije TV Studio B.

Bane Trifunović potom je poručio da je "ovo zemlja za nas" citirajući reči pesme grupe EKV, koju je potom pustio sa razglasa.

Ispred te televizije sa razglasa na kamionu puštali su pesmu "Barbara The Singing Bot" grupe "Sevdah bejbi", nastalu posle izveštavanja novinarke "Studija B" Barbare Životić sa prvog protesta "Stop krvavim košuljama" održanog 8. decembra.

Protesti su završeni na Trgu Slavija u Beogradu, a naredno okupljanje zakazano je za subotu, 5. januar 2019.

Među okupljenima bile su brojne javne ličnosti i predstavnici opozicije među kojima Borko Stefanović, Dušan Petrović, Nebojša Zelenović, i drugi.

Saobraćaj je u centralnim gradskim ulicama kuda je prolazila nepregledna kolona građana bio zatvoren. Na protestu nije bila primetna uniformisana policija, osim saobraćajne.

Prvi protesti su inicijalno organizovanom zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića, ali su u međuvremenu prerasli u šire građanske proteste.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je posle prvog protesta rekao da neće podleći pritisku ulice, makar na proteste izašlo pet miliona ljudi, da bi posle trećeg okupljanja u centru Beograda rekao da je spreman da sasluša nezadovoljne građane.

Organizatori protesta potom su Vučiću uputili zahtev da do danas u 18h, smeni Nebojšu Stefanovića "zbog kriminalizacije društva i vređanja protestanata", kao i da danas dođe na Studentski trg ako hoće da sasluša nezadovoljne građane.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Goca

    Jel znate da vi protestanti Vucicu cinite uslugu? Pa on ce biti spasen ako bude smenjen. Najvazniji zahtev treba da bude da se odmah sutra otvori ruska vojna baza u Srbiji. Sledece je da treba da se proglasi da je zemlja u opasnosti i da se vojska podigne na najvecu spremnost. U prvim redovima, stariji, pa mladji iza njih. AKO NEKOME NIJE JASNO, OD DANAS SU KOSOVO I ALBANIJA JEDNO I UDARICE NA JUZNU SRBIJU OVIH DANA. Molim ovu bracu "glumce" da sutra na protestu kazu ovako: Ko stvarno misli za dobrobit Srbije, neka krene za nama na Kosovo. Da vidimo gde su srpski junaci...

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.