Još nema rešenja za plaćene đačke ekskurzije

Pixabay

Dok su u pojedinim školama agencije vratile roditeljima uplaćen novac za rekreativnu nastavu, u drugim se to nije dogodilo i škole na upite roditelja kakva je sudbina uplaćenog novca odgovaraju da još nemaju mišljenje ministarstva prosvete u vezi sa nerealizovanim ekskurzijama.

Roditeljima u jednoj beogradskoj školi je pre nekoliko dana poručeno da je novac na računima hotela i da agencije predlažu da se ekskurzije sprovedu u septembru. 

Udruženje turističkih agencija Srbije (UTAS) koje ovih dana traži dodatnu pomoć države kako bi se izbegao bankrot turističke industrije, izašlo je sa rešenjima i za đački turizam.

Naime, agencije predlažu da se sva dogovorena putovanja realizuju kad se steknu uslovi, a najkasnije do kraja 2020. godine. Odnosno, da se ova putovanja ne otkazuju i da škole ne aktiviraju menice agencija jer bi to dovelo u pitanje njihov opstanak.

Da bi ovo bilo pravno moguće, potrebno je da Ministarstvo prosvete odobri potpisivanje aneksa ugovora koji bi obezbedio nove termine i uslove putovanja, kao i da smanji ustanovljeni minimalan broj dece po odeljenju za realizaciju ekskurzija i nastave u prirodi - kazali su u UTAS-u, a prenela je Ekapija.

Podsećamo, predstavnik Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) ranije je za Danas demantovao informaciju da će učenicima 4. i 8. razreda novac za ekskurzije biti nadoknađen kroz vaučere u hotelu za koji su uplaćivali rate. On je kazao da vaučeri ostaju kao opcija , ali da roditelji neće biti uslovljeni da idu u smeštaj predviđen za ekskurziju već će moći da iskoriste vaučer za letovanje ili neko drugo putovanje u narednih godinu dana.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Istina

    A što se samo YUTA oglašava po pitanju ekskurzija letovanja, to je privatno udruženje turističkih agencija koje je prisvojio Seničić u Srbiji ima još udruženja tog tipa,kao ukras i dr