Foto: Nova ekonomija

Još se zna se čija je „crkvena zemlja“ u Subotici

Foto: Nova ekonomija
Spor države i Grada Subotice je nakon šest godina opet vraćen na početak pred Viši sud u Subotici, zbog 700 hektara oranica koje bez naknade koriste Rimokatolička, Srpska pravoslavna i Evangelistička hrišćanska crkva, piše Politika.

Ova dva nivoa vlasti ušle su u spor nakon što je Republičko pravobranilaštvo tužilo Grad zbog, kako navode, nezakonite odluke Skupštine opštine iz 2007. godine prema kojoj je 700 hektara oranica dato crkvama na korišćenje bez naknade, a do okončanja procesa restitucije.

U prethodnom postupku iscrpljene su sve pravne mogućnosti, a svaki nivo odlučivanja donosio je drugačije presude – čas u korist jedne, čas u korist druge strane navodi se u ovom dnevnom listu.

PROČITAJTE JOŠ:

U ponovnom izvođenju dokaznog postupka pred Višim sudom u Subotici, Grugur Stipić, izvršilac u Službi za poljoprivredu Gradske uprave, napomnje da je država prvi put 2008. godine uradila program kojim se zemljište izdaje u zakup.

Prema njegovim rečima, podaci o državnom zemljištu uzimani su od katastra, dok se sistem uhodavao sve do 2012. godine, a ni Grad, ni država, ni Ministarstvo nisu znali kojom količinom zemlje zaspolažu.

On dodaje da ni danas nema tačnih podataka, jer postoje korisnici zemljišta u javnoj svojini, gde je društvena zemlja sa pravom korišćenja postala državna sa pravom korišćenja.

Kako piše Politika, Ministarstvo poljoprivrede je 2012. godine saznalo da je Grad Subotica 2007. godine dala Rimokatoličkoj i Pravoslavnoj crkvi po malo više od 300 hektara, dok je Evangelističkoj hrišćanskoj crkvi dato nešto više od 70 hektara i to bez naknade.

Još tada je Magda Ruzman, republički pravobranilac u Subotici pokrenula pitanje preispitivanja zakonitosti odluke Skupštine grada iz 2007. godine.

Ministarstvo je sugerisalo gradu da postupi po nalogu pravobranilaštva i da se ta sporna zemlja da u zakup drugim licima, međutim, na zahtev crkava, to nije urađeno, već je doneta privremena mera suda po kojoj stanje ostaje isto do završetka sudskog procesa.

Advokat Bojan Uzelac, zastupnik crkava u ovom sporu, navodi da je Rimokatolička crkva ostala bez nekih parcela koje su vraćene u postupku restitucije fizičkim i pravnim licima.

Kako se navodi ukoliko bi se rentiralo ovih 700 hektara, to bi u gradski i republički budžet donosilo 140.000 evra godišnje. Iako je bilo nagoveštaja da se će se ovaj spor rešiti sporazumno, za sada sve još uvek stoji u mestu.

Politika navodi da je viša sudska instanca naložila da se identifikuju parcele koje crkve potražuju u procesu restitucije u Subotici, te je opet ponovljen zahtev odeljenju za konfesionalnu restituciju u republičkoj Agenciji za povrat imovine kako bi se utvrdilo šta su crkve tražile i koliko im je vraćeno u subotičkom ataru.

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara