FOTO: Pixabay

Jovanović ponovo na čelu Megatrenda, a doktorat iz Londona?

FOTO: Pixabay

Mića Jovanović ponovo je izabran za rektora privatnog Univerziteta Megatrend iako je pre pet godina Ministarstvo prosvete utvrdilo da nema doktorat koji je tvrdio da je stekao u Londonu 1983. godine.

„Odlukom Saveta na čijem je čelu akademik Ljubiša Rakić, za novog rektora najstarije privatne visokoškolske ustanove u regionu (osnovane 1989) imenovan je prof. dr Mića Jovanović," navodi se u saopštenju na sajtu Megatrenda.

Jovanović je podneo ostavku na mesto rektora 2014. godine nakon što je utvrđeno da nije doktorirao na Londonskoj školi ekonomije (London School of Economics), kao što je tvrdio.

Tada je rekao da ostavku podnosi „ne iz moralnih razloga" nego zato što su sumnju u njegov doktorat izrazili Aleksandar Vučić i Ivica Dačić.

Kako su tada pisali mediji, Jovanović je tvrdio da je doktorirao pod mentorstvom profesora Stivena Vuda sa Londonske škole ekonomije, ali profesor Vud to demantovao rekavši da je Jovanovićeva teza bila odbijena.

PROČITAJTE JOŠ:

Vredan lopov je najgora kombinacija

Tadašnji ministar prosvete Srđan Verbić saopštio je nakon višednevne kontroverze da je Ministarstvo dobilo informaciju iz međunarodne akademske mreže da Mića Jovanović nema doktorat Londonske škole ekonomije.

Kontroverza oko doktorata Miće Jovanovića izbila je nakon što je rektor Megatrenda 2014. ustao u odbranu doktorata ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, koji je optužen za plagijat.

Docent Univerziteta u Notingemu Uglješa Grušić, vanredni profesor Univerziteta Istočni London Branislav Radeljić i doktorand Londonske škole ekonomije Slobodan Tomić analizirali su Stefanovićev doktorat i utvrili da „obiluje plagijatima".

Uprkos tim tvrdnjama i aferi koja je usledila, Nebojša Stefanović nije ostao bez zvanja.

Mića Jovanović se bez posledica vratio na čelo Megatrenda 2017. godine a 2019. je ponovo izabran za rektora. Njegova biografija na sajtu Megatrenda više ne sadrži tvrdnju da je doktorirao na Londonskoj školi ekonomije.

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara