FOTO: Pixabay

Kako izgleda šema za izbegavanje desetina miliona evra poreza

FOTO: Pixabay

Stotine kompanija u Srbiji uspešno izbegavaju da plate desetine miliona evra poreza uz pomoć male grupe ljudi koji kupuju prezadužena preduzeća, objavila je Balkanska istraživačka mreža, BIRN.

Ukupan nagomilani dug tih preduzeća, zbog kojeg je većina u blokadi, prema podacima NBS iznosi 6,3 milijardi dinara, odnosno nešto više od 53 miliona evra, od čega se najveći deo odnosi na dugovanja državi, navodi BIRN.

Šema funkcioniše tako što vlasnik „ustupa” firmu koja je u dugovima novom vlasniku nakon što je prethodno izvukao svu imovinu, a kupcu „poklanja” dug koji poverioci nemaju od čega da naplate, prenosi BIRN-ov izvor saznanja do kojih se došlo tokom istrage.

Prema Zakonu o privrednim društvima, za dugovanje društva sa ograničenom odgovornošću ne odgovara vlasnik ili direktor, već samo preduzeće, iz kojeg je prethodno izvučena sva imovina.

PROČITAJTE JOŠ:

Poreska uprava naročito zainteresovana za poreske kredite

Suficit budžeta nije za pohvalu, već za brigu

Novi vlasnik za svoje usluge „preuzimanja” dobija novčanu nadoknadu od starog vlasnika koji se za male pare oslobodio dugova i na taj način svi su na kraju zadovoljni – sem poverilaca koji su na gubitku, što je najčešće država.

BIRN-ovo istraživanje pokazuje da je, prema podacima iz oktobra 2018. godine, 1.425 prezaduženih firmi preuzelo 10 osoba, što ih čini pojedinačno vlasnicima najvećeg broja firmi u Srbiji.

Broj firmi koje pomenute osobe preuzimaju neprekidno raste, a prema podacima od 22. maja ove godine, on se uvećao za najmanje 300 novopreuzetih preduzeća, navodi BIRN.

Izvor BIRN-a iz istrage, a koji je želeo da ostane anoniman, kaže da država, ako ima želju da razvije privredu, može da reši ovaj problem i zatvori ovu rupu tako što bi PIB firme vezala za fizičko lice, to jest, matični broj građanina.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara