Foto: Flickr/Vic

Kako je zakon uveo bakšiš za doktore

Foto: Flickr/Vic
"To treba nazvati pravim imenom – radi se o bakšišu”, kaže dr Draško Karađinović, iz nevladine organizacije „Doktori bez korupcije", komentarišući za najnoviji broj Nove Ekonomije, najkontroverzniju izmenu iz zakona u oblasti zdravstva - onu koja legalizuje "iskazivanje zahvalnosti” zdravstvenim radnicima u vidu "poklona manje vrednosti".
 
Preciznije, nenovčani poklon lekarima i drugim medicinskim radnicima ukupne vrednosti jedne neto prosečne plate u Srbiji (koja je u januaru ove godine iznosila 426 evra), više se ne smatra korupcijom. Tako kaže odredba nedavno usvojenog Zakona o zdravstvenoj zaštiti. 
 
U pojašnjenju se navodi da se "iskazivanje zahvalnosti u vidu poklona manje vrednosti, odnosno reklamnog materijala i uzoraka koji nije izražen u novcu ili hartijama od vrednosti i čija pojedinačna vrednost ne prelazi 5 odsto, a ukupna vrednost ne prelazi iznos jedne prosečne mesečne plate bez poreza i doprinosa u Republici Srbiji, ne smatra korupcijom, sukobom interesa, odnosno privatnim interesom, u skladu sa zakonom”.
 
"Ako mi sa jedne strane težimo Evropskoj uniji, a sa druge strane dajemo bakšiš ljudima koji primaju platu iz budžeta, onda se vidi u kakvom smo raskoraku i kulturnom i mentalnom zakašnjenju. Ta stvar je apsolutno neprihvatljiva i predstavlja legalizaciju korupcije”, navodi Karađivnović, jedan od onih za koga su nova zakonska rešenja legalizacija korupcije.  

zdravstvo%20lekar

 

Ministarstvo prihvatilo "dozvoljeni poklon" 


Iz Ministarstva zdravlja odgovaraju da je ovakvo rešenje u Zakon uneto na preporuku Agencije za borbu protiv korupcije, koja je insistirala na jasnom definisanju - do koje vrednosti ide dozvoljeni poklon. 

Ni u Lekarskoj komori Srbije ne vide ništa sporno u novom Zakonu. Kafa, čokolada, bombonjere za lekare i medicinsko osoblje duboko su ukorenjena praksa u Srbiji koja se smatra "znakom zahvalnosti” pacijenata. 

Novi Zakon će, prema mišljenju Lekarske komore, povući liniju između ovih i nekih skupljih i vrednijih nedozvoljenih poklona. 
 
Nije, međutim, jasno na koji period se odnose dozvoljene vrednosti poklona, niti ko će i na koji način voditi evidenciju i kontrolisati koliko su koštali. Iz organizacije "Transparentnost Srbija” navode da je ova odredba Zakona suprotna čak i Krivičnom zakoniku Srbije. 
 
"Ovo je degradacija lekara i poruka – ne možemo da vam povećamo plate, ali evo legalizovali smo korupciju, pa pokušajte tu negde da uzmete tih 400, 500 evra koliko možete”, navodi poslanica opozicione Stranke moderne Srbije Tatjana Macura.
 
Prema podacima Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, plate lekara u Srbiji kreću se od 530 do 760 evra, dok medicinsko osoblje prima između 250 i 380 evra. 

To je i jedan od glavnih razloga zbog kojih na rad u inostranstvo odlazi sve veći broj lekara i medicinskih sestara, ali i zbog čega uz državne ustanove, rade i u privatnom sektoru. 


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Pajko

    Pa tako i učiteljima,radnicima u gradskoj čistoći,vozačima autobusa pa ćemo lepše da se vozimo.

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.