Kako paušalac podiže korona minimalac i da li se plaća dodatni porez

Pexels

Uprava za trezor počela je juče isplatu minimalnih zarada za zaposlene u privatnim firmama koje su se prijavile za pomoć države. Prvi od tri minimalca, koji iznosi nešto više od 30.000 dinara, dobilo je  1.051.000 zaposlenih, a za tu namenu država je uplatila 32 milijarde dinara na račune 232.000 preduzeća koja su se prijavili za pomoć.

Pojavile su se nedoumice kod preduzeća i preduzetnika kako novac podići i da li je predmet oporezivanja.

Poreski stručnjaci su saglasni da je svaki prenos ovog tipa oporeziv, samo pitanje na koji način.

Confida tax odit consulting je u upustvu ukazala da  se direktna davanja evidentiraju kao oporezivi prihod.

U kompaniji Pausal kazali su za Novu ekonomiju da ukoliko ste preduzetnik koji vodi knjige i isplaćuje sebi platu, onda se ovaj minimalac posmatra na taj način, oporezuje se regularno kao plata. 

Ukoliko ste preduzetnik paušalac, porez i doprinose plaćate po poreskom rešenju i nemate dodatna oporezivanja.

Dopunjeno 12. maja: Prema informacijama koje je dobio Paušal.rs od nadležnih,  ako ste paušalac, novac sa namenskog računa na koji je leglo 30.000 dinara može se prebaciti i na preduzetnički, i na lični račun. 

Ako prebacujete na lični račun, šifra plaćanja je 241, poziv na broj ostavljate prazno.

Ako prebacujete na preduzetnički, šifra je 263.

Ističe se da je poslodavac  dužan da sredstva dobijena po osnovu direktnih davanja iskoristi isključivo za isplate zarada i naknada zarada zaposlenima i to tako što će novčana sredstva prebaciti na račun zaposlenih, ističe Confida Consulting u svom uputstvu o antikriznim merama države.

Kako se navodi, nije predviđena mogućnost da se sredstva isplate zaposlenima u gotovini.

Takođe, ukoliko poslodavac ne iskoristi primljena direktna davanja za isplatu zarade zaposlenima, nakon završetka primene mera u skladu sa Uredbom, odnosno 15. avgusta 2020. godine, neiskorišćeni iznos sredstava biće vraćen u budžet. Dakle, ovo važi za sve, bez obzira da li ste veliko preduzeće ili paušalac.

"Kada u maju dobijemo povraćaj za aprilske plate, na našem posebnom računu koristićemo taj novac za isplatu majskih plata (a ostatak maja platiti s našeg rašuna) ili ćemo platiti samo razliku za april i nakon što primimo novac od države ga koristi da bi platio ostatak?" 

Ovo je jedno od pitanja upućeno poreskim stručnjacima, na koje su u kompaniji Confida odgovorili da nije propisano kako se to mora učiniti.

"Prema našem mišljenju možete birati između ove dve opcije po vašoj volji. Imajte na umu da sredstva sa posebnog računa mogu biti uplaćena samo zaposlenima i ne prenosite ta sredstva na redovne račune", ističe se.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Maja mehmeti

    Dobar dan jer ima minimalac za farmu svinja vizelj

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.