Kako se kreću poljoprivrednici u regionu

Foto: Nova ekonomija

Poljoprivrednici u regionu zbog vanrednih mera za sprečavanje širenja koronavirusa moraju poštovati razne propise i procedure. Ipak, mnogi od njih mogu da obavljaju svoju delatnost, uz poštovanje manjeg ili većeg broja propisa, koji se razlikuju od zemlje do zemlje. U Srbiji je, čini se, birokratija najveća jer morate imati na umu i satnice, da dozvola važi za tačno određen period isl.  

Takođe, u Srbiji je zabranjen izlazak na njive starijama od 65 bez obzira da li imaju registrovano domaćinstvo ili neki voćnjak van grada koji žele da obrade. Ratari se takođe žale da je sistem za izdavanje dozvola prebukiran.

Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da se poljoprivredna proizvodnja „mora odvijati svojim tokom“ bez obzira na pandemiju koronavirusa i da je prioritet da se proizvodnja hrane i obavljanje poljoprivrednih radova odvijaju kontinuirano.

"Iz navedenih razloga od izuzetne je važnosti mogućnost da poljoprivrednici imaju pristup svojim zasadima, usevima, pčelinjacima i farmama na kojima imaju žive životinje", saopštilo je ministarstvo.

U tu svrhu je doneta odluka da se „poljoprivrednim proizvođačima koji imaju poljoprivredne površine, objekte za poljoprivrednu proizvodnju, preradu i skladištenje“ daju propusnice, koje izdaje ministarstvo poljoprivrede, a njegovi službenici uključeni su u rad lokalnih štabova civilne zaštite, radi nesmetanog obavljanja potrebnih aktivnosti uz "poštovanje visokih mera bezbednosti i predostrožnosti".

U Hrvatskoj se porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima izdaju i elektronske propusnice, koje izdaje ministarstvo poljoprivrede. Prilikom podnošenja zahteva obavezno je navesti razlog i željeni period, koji ne može biti duži od 14 dana.

U Crnoj Gori su poljoprivrednici izuzeti od međumesnog kretanja, javlja RTCG. Od zabrane prevoza u međugradskom putničkom saobraćaju izuzeti su zaposleni u poljoprivredi, agroindustriji, ribarstvi i veterinari, kao i registrovani poljoprivredni proizvođači. Njima je dozvoljen prevoz od mesta prebivališta do radnog mesta i nazad, uz odgovarajuću dokumentaciju, kao što je rešenje o upisu u Registar poljoprivrednih gazdinstava ili rešenje Uprave za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Crnogorski poljoprivrednici mogu putovati radi obavljanja poljoprivredne delatnosti, prodaje živih životinja za proizvodnju hrane, kao i proizvodnje, prerade i distribucije hrane i hrane za životinje.

U Bosni i Hercegovini, poljoprivrednicima je olakšano obavljanje radova dok traju vanredne mere. Kako javlja N1, načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak izjavio je da je građanima omogućeno da rade na poljoprivrednim imanjima i proizvodnji dobara.

"Danas je donesena još jedna mera koja se odnosi na poljoprivrene proizvođače. Omogućiće se nesmetan prolazak i rad na poljoprivrednom dobru na kojem gazduju", rekao je Solak.

U Republici Srpskoj je ranije za poljoprivrednike, kako bi mogli da obrađuju imanja, podignuta starosna granica za izlazak na 75 godina, što obuhvata i pčelare.

Od ograničenja izuzeti su i poljoprivrednici u Sloveniji, kojima je dozvoljeno i obavljanje delatnosti van opštine stalnog ili privremenog prebivališta. Prema odluci objavljenoj u Službenom listu Republike Slovenije od 29. marta, poljoprivrednicima je dopušteno „kretanje, pristup i zadržavanje na javnom mestu, uz održavanje sigurne udaljenosti od drugih osoba“. U odluci nije navedeno da pojedinac mora imati posebnu dozvolu za prelazak u drugu opštinu.

Dozvoljene poljoprivredne aktivnosti uključuju prodaju i isporuku proizvoda i prerađenih proizvoda s farme do kupca u drugoj opštini, klanje goveda i otkup stoke, prodaju i isporuku sadnica povrća, prolećni rad u voćnjacima, vinogradima i drugim trajnim nasadima, rad na oranicama i u staklenicima, kao i brigu o pčelama, konjima i drugim životinjama.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara