Foto: Pixabay

Kanađani i Brazilci traže rudna bogatstva u Timočkoj krajini

Foto: Pixabay
Kanadska firma za eksploataciju rudnih bogatstava Mundoro je sa podružnicom brazilskog metalskim gigantom Valijem (Vale) potpisala ugovor o zajedničkom istraživanju potencijala nalazišta u Timočkoj krajini, za koja će izdvojiti do 45 miliona dolara. Dve firme će u budućnosti formirati zajedničko pravno lice u Srbiji za tu namenu.

U saopštenju se navodi da će Vali uprvoj fazi dogovora imati mogućnost da zadobije 51% udela u zajedničkom projektu ako sam uloži pet miliona dolara u istraživanja tokom prve tri godine projekta.

Nakon završetka prve faze, Vali će dobiti priliku da svoj udeo poveća na 75% ako dodatno finansira ceo projekat sa još 40 miliona dolara tokom naredne dve godine.

Ukoliko podružnica brazilske kompanije ne uloži dovoljno novca tokom prve faze projekta ili ne odabere da otpočne drugu fazu, biće u obavezi da godišnje Mundoru isplaćuje 150.000 dolara godišnje do početka eksploatacije ruda.
cukuri peki saopstenje
Foto: Mundoro

Mundoro je naveo da su nalazišta Sumrakovac, Osnić, Dubrava i Padina deo Timočkog magmatskog kompleksa, za koji kompanija ocenjuje da ima veliki potencijal. 

U saopštenju se navodi da su na tri lokacije, ne računajući Padinu, pronađene obećavajuće koncentracija zlata i bakra.

Mundoro na površini od oko 46 hektara u okolini Borskog jezera ima prava na geološka istraživanja, gde je u saradnji sa Friport Mekmoran korporacijom (Freeport McMoRan Exploration Corporation) u aprilu ove godine završila prvi program bušenja zemljišta.

PROČITAJTE JOŠ:

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara