Kanađani pronašli 19 tona zlata na jugu Srbije?

Foto: Pixabay

Kanadska istraživačka firma "Medgold risorsis" nagovestila je da je na jugu Srbije, po preliminarnim procenama pronašla oko sedam miliona tona rude, od koje može da se dobije blizu 19,3 tone zlata, u okviru projekta nazvanog "Tlamino", javljaju Večernje novosti a prenosi Sputnjik.

Oni su ocenili da bi ta količina plemenitog metala po sadašnjim cenama vredela nešto više od milijardu dolara, a najavili izradu preliminarne studije izvodljivosti, koja bi te rezultate trebalo i da potvrdi.

Istovremeno, i kanadska geološka kompanija "Tedijan" saopštila je da je postigla dogovor o kupovinu srpske geološke firme EFPP, koja poseduje istražna prava na lokalitetima Kizevak i Sastavci, u okolini Raške.

Što se tiče Projekta "Tlamino", kako je ustanovljeno, sadržaj zlata na tom mestu iznosi oko tri grama po toni. Ležišta sa gramom zlata po toni, ako je prate odgovarajuće količine rude, smatraju se profitabilnim.

Kompanije iz Ujedinjenog Kraljevstva rukovodiće izradom i preliminarne studije izvodljivosti, ali i dodatnih metalurških studija, budući da postoje ozbiljne naznake da se na tom mestu kriju daleko veće količine tog plemenitog metala.

Ova kanadska firma ima sporazum o zajedničkom ulaganju s kompanijom iz svoje zemlje "Fortuna silver", u čijem se posedu nalaze rudnik zlata i srebra "San Hoze" u Meksiku i peruansko ležište srebra "Kailoma".

"Medgold" je, prema sporazumu sa kanadskim "Fortuna silverom", koji u Argentini razvija i projekat otvaranja rudnika zlata "Lindero", obavezan da u dalja istraživanja ove oblasti investira osam miliona dolara.

Prema tom sporazumu, "Fortuna" bi, u zamenu za finansiranje geoloških istraživanja na jugu Srbije, mogla da stekne 70 odsto vlasništva u Projektu "Tlamino".

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Zelena dolina

    Šta će biti s ogromnom količinom otpada koje se dobija eksploatacijom takvih rudnika jer je poznato da u svetu ovakav posao je na vrhu ako ne u prve tri grane koje uništavaju životnu sredinu i štete ljudskom zdravlju, i koliko je naša zemlja dobra u ovoj priči ili opet ono džaba ste krečili.