Selo Klajić na jugu Srbije FOTO: Vikipedia

Kanadska rudarska kompanija: Južna Srbija leži na zlatu i srebru

Selo Klajić na jugu Srbije FOTO: Vikipedia
Kanadska istraživačka firma Medgold risorsis pronašla je u južnoj Srbiji, na samoj granici sa Bugarskom i Makedonijom, odlične indikatore da se u tom kraju nalaze bogata nalazišta plemenitih metala, pišu Večernje novosti.

"Ova kompanija, u istraživanju rudnog bogatstva pod nazivom Tlamino projekat, pronašla je sloj od 40 metara koji sadrži 8,32 grama zlata po toni i gotovo neverovatnih 193 grama srebra po toni", navodi list.  

Nakon toga, kanadska firma je sklopila sporazum o zajedničkom ulaganju s kompanijom iz svoje zemlje Fortuna silver, u čijem se posedu nalaze rudnik zlata i srebra San Hoze u Meksiku i peruansko ležište srebra Kailoma.  

Kako navode Večernje novosti, prema tom sporazumu Fortuna silver, koja u Argentini razvija i projekat otvaranja rudnika zlata Lindero, obavezala se da će u dalja istraživanja ove oblasti investirati osam miliona dolara.  

Planirano je da od te sume dva miliona američkih novčanica bude potrošeno tokom ove godine.  

Istraživanja se u Srbiji rade na površini od oko 200 kvadratnih kilometara.  

Prema tom sporazumu, Foturna bi, u zamenu za finansiranje geoloških istraživanja na jugu Srbije, mogla da stekne 70 odsto vlasništva u Talmino projektu.  

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara