Katanac na pekarama – još manje PDV-a u državnoj kasi

Foto: Pixabay

Udruženje „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“ izrazilo je neslaganje sa organizovanom akcijom Poreske uprave tokom koje je širom Srbije zatvoreno 300 pekarskih radnji.

„Zatvaranjem živog biznisa na vremenski period od 15 ili više dana onemogućavaju se prihodi u tom periodu, smanjuje se kapacitet za isplatu zarada, poreza, dobavljača. To prouzrokuje lančanu reakciju koja za krajnji efekat ima manje novca u budžetu nego što je vrednost kazne. To se odnosi i na PDV (porez na dodatu vrednost), jer ako se manje zarađuje, manje će se tog poreza i platiti“,  kaže za Novu ekonomiju zastupnik tog udruženja Milena Amon.

Prema njenim rečima, stav udruženja je da su najveći trenutni problemi u srpskoj privredi zakoni koji se tumače proizvoljno i selektivno.

(VIDEO)Poreski inspektori ne odgovaraju zbog greške

Problem je i neprofesionalno ponašanje institucija i usmeravanje represivnih mera na legalne tokove umesto na sivu zonu. 

Podseća se i da je privreda ionako opterećena velikom količinom parafiskalnih nameta, pa akcija „dolazi kao dodatni udarac čitavom sistemu koji se već drži na staklenim nogama“.

Foto: Nova ekonomija

ZA POLA GODINE VIŠE OD 100 LJUDI UHAPŠENO ZBOG UTAJE POREZA

PREDLOŽENA REŠENJA

„Mi već duže vreme zagovaramo stav da država treba da se ponaša kao partner domaćem preduzetništvu, a da bi represivne mere trebalo usmeriti na eliminaciju nelojalne konkurencije i rada na crno“, objašnjava Milena Amon. 

Napominje da bi za sve bio isplativ sistem u kojem postoji red, zakoni primenjuju podjednako, a ne selektivno.

Glavobolja od preknjižanjavanja: Dug 30 para, a pretplata 100.000 dinara

Na taj način, kako se dodaje, inspekcije se ne koriste za reketiranje, već kao sredstvo edukacije i savetovanja.

Smatraju i da bi izricanje kazni trebalo da usledi tek nakon što se prekršaj više puta ponovi.  

„Takođe, od neizmernog je značaja da se izvrši profesionalizacija Poreske uprave, da se zna na koji način se kontrole vrše, pa čak i da postoji obaveza da se takve kontrole zabeleže video snimkom.“

Sredinom avgusta Poreska uprava je sprovela kontrolu u 609 pekara, a poslednjih dana prošlog meseca zatvoreno je 350 radnji, o čemu je Nova ekonomija već pisala.

Čedomir Savković

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara