FOTO: Pixabay

Kazna od 60 miliona za nameštanje ponuda u javnim nabavkama

FOTO: Pixabay

Komisija za zaštitu konkurencije kaznila je sa 60 miliona dinara osam preduzeća koja su imala tajni dogovor da koordiniraju učešće u javnim i drugim nabavkama.

„Komisija je ovaj tajni dogovor konkurenata otkrila uz pomoć učesnika u tom sporazumu koji je Komisiji dostavio dokaze za učinjeni sporazum i obezbedio sebi oslobađanje plaćanja novčane obaveze na ime učinjene povrede konkurencije", navodi se u saopštenju Komisije.

Ovo je bilo moguće zahvaljujući pokajničkom programu koji sprovodi Komisija, dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, radi se o firmama društva Original doo Beograd, Mikops doo Niš, Birolinija doo Beograd, Biro Print Sistemi doo Beograd, Dikti Line doo, Birodeveloping doo Niš, Birotehnika doo Jagodina i Konica Minolta Poslovna Rešenja SE doo Beograd. 

Navedena društva su učinila povredu konkurencije, odnosno zaključila zabranjeni restriktivni sporazum kojim se neposredno ili posredno utvrđuju prodajne cene ili drugi uslovi trgovine, a koji za cilj ima ograničavanje i sprečavanje konkurencije (član 10. stav 2. tačka 1 Zakona o zaštiti konkurencije), navodi se u saopštenju.

„Kako se tajni dogovori ove vrste teško otkrivaju, Komisija koristi i ovu priliku da pozove učesnike tih dogovora da se prijave Komisiji i dostave dokaze, te na taj način pomognu otkrivanju takvih sporazuma a zauzvrat sebi obezbede oslobađanje od plaćanja novčane obaveze na ime utvrđene povrede konkurencije", saopštila je Komisija.

PROČITAJTE JOŠ:

Srbija poklanja zemljište vredno 6,25 miliona evra nemačkom MTU

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Aca

    To je za zatvor i zabrana delatnosti!