Kina će odbiti "ucenjivačku" ponudu za otkup TikTok-a

Foto: Pixabay

Dogovor o prodaji TikTok-a američkoj kompaniji Oracle još nije sklopljen, iako je 20. septembra prošao krajnji rok za prodaju koji je vlada SAD prethodno navela, nakon čega treba da usledi zabrana poslovanje aplikacije na teritoriji SAD. Dok se detalji dogovora i dalje određuju, vlada Kine navodi da je ovakva prodaja "iznuđivanje", prenosi portal TechCrunch.

Kako navodi članak iz lista China Daily, zvaničnih novina Komunističke partije Kine na engleskom jeziku, vlada te zemlje nema razlog da odobri "nepošteni dogovor zasnovan na maltretiranju", koji bi dozvolio da Oracle i Walmart efektivno preuzmu TikTok.

Članak navodi da je uspeh kineske aplikacije, sa predviđenim prihodom od oko milijardu dolara do kraja 2020. godine, "učinio da se Vašington oseća nelagodno", što je izazvalo zvanični Vašington da "iskoristi državnu bezbednost kao izgovor za zabranu aplikaciju za deljenje kratkih snimaka".

Zvanična poruka mogla bi da izazove pomešane reakcije u kompaniji ByteDance, koja je vlasnik aplikacije, i koja već neko vreme pokušava da se distancira od kineskih vlasti kako bi neometano nastavila poslovanje u zapadnim zemljama.

Peking je prethodno promenio više trgovinskih zakona, čime je dalje iskomplikovao prodaju aplikacije, time što je dodatno ograničio prodaju kineskih tehnologija stranim zemljama, bez pristanka države Kine.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara