FOTO:N1

Siniša Mali:

Kina može da pomogne da Srbija bude prva po privrednom rastu u Evropi

FOTO:N1

Srbija želi da bude šampion po privrednom rastu u Evropi, a u tome može da joj pomogne Kina, ocenjuje ministar finansija Siniša Mali, po dolasku u Peking.

Ovo je sigurno jedna od najvažnijih poseta predsednika Kini, kako u političkom, tako i u ekonomskom smislu“, naglasio je Mali u izjavi novinarima.

Pored potpisivanja ugovora koji je vezan za privatizaciju RTB Bor u vrednosti od 1,460 milijardi dolara, što je investicija koja će promeniti istok Srbije, pokrenuti RTB i našu privredu dalje, biće potpisana, kaže ministar, i tri važna ugovora za Zrenjanin.

"Imamo tri sporazuma koja su vezana za Zrenjanin. Nova fabrika guma, investicija od skoro milijardu dolara, sa Šangdong Lingdongon, njegovim kooperantnom i sa jednom firmom koja se bavi proizvodnjom cink-oksida investicija od 85 miliona dolara, koja će otvoriti 280 radnih mesta. To je velika vest za Zrenjanin“, rekao je Mali.

On je kazao da će biti potpisani i finansijski sporazumi vezani za obilaznice oko Beograda, te i ugovor o nastavku izgradnje industrijskog parka u Smederevu.

"Imaćemo i potpisivanje ugovora sa kompanijom koja preuzima Ikarbus u Beogradu. To će obezbediti novu svetlu budućnost Ikarbusa. Ikarbus ponovo kreće da proizvodi, sa starteškim partnerom koji mu je neohodan. To su sve vesti i sporazumi koji doprinose tome da se naša privreda dodatno pokrene“, uveren je Mali.

Podsetio je da u prvih šest meseci imamo istorijski visoku stopu rasta od 4,9 odsto BDP-a, po čemu smo drugi u Evropi.

"Želimo da budemo šampioni po stopi rasta, a to znači nove fabrike i nova radna mesta. Zato su potrebne investicije iz Kine i svaki razgovor sa potencijalnim investitorima znači potencijalno novi kilometar autoputa, novu fabriku i novo radno mesto“, objasnio je on.

Mali je istakao da je zbog toga veoma važna ova poseta, kao i da se nada boljim i još lepšim rezultatima nakon završetka razgovora između predsednika Srbije i Kine.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • miro

    moze li istok ikada videti neku investiciju osim prodaje rudnika