Kineska fabrika guma u Banatu, japanska stiže u Srem

Srbija, po svemu sudeći, dobija još jednu fabriku guma. Japanska kompanija Tojo tajers (Toyo Tire) počeće u septembru gradnju fabrike guma u Inđiji na parceli od 60 hektara, najavili su na svom sajtu ova kompanija i  predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Reč je ukupnoj investiviji od 390 miliona evra, a planirano je da fabrika počne sa radom  u januaru 2022. Proizvodiće gume za luksuzna putnička vozila i manje kamione. 

Nije još uvek objavljeno da li će kompanija dobiti subvencije, ali se može pretpostaviti da hoće imajući u vidu slične investicije. 

Takaši Šimizu iz japanske kompanije naveo je na sajtu da će srpska fabrika preuzeti ključnu ulogu u isporuci guma za evropsko i rusko tržište.

Plan je da fabrika do leta 2023. godine dostigne proizvodnju od pet miliona guma godišnje. U fabrici će u potpunosti biti primenjen internet stvari.

Istaknuto je da Srbija ispunjava sve zahteve kompanije jer ima atraktivno poslovno okruženje, visoko kvalifikovanu radnu snagu, sa relativno niskim platama, kao i automobilsku industriju u koju su investirale inostrane kompanije, a ujedno su odnosi Srbije i Japana u razvoju.

Izazovi kineske kompanije

Podsećamo, ovo je druga fabrika guma u Srbiji koja se otvara u poslednje vreme, ali reč je o kontroverznom projektu. 

Građani Zrenjanina, predvođeni lokalnom organizacijom Građanski preokret, već nekoliko meseci ukazuju na, blago rečeno, sporne momente u vezi sa izgradnjom fabrike guma u Zrenjaninu čiji je investitor kineska kompanija Sandong Linglong.

Osim što je kineska kompanija besplatno dobila besplatno zemljište vrednosti najmanje osam miliona evra (inače oranice A kategorije koje su konvertovane u građevinsko zemljište), reč je o kontroverznom projektu od nacionalnog značaja jer će se fabrika guma graditi u sred plodnih oranica Vojvodine. 

Nije poznato, makar ne široj javnosti, kakav je uticaj buduće fabrike na životnu sredinu Zrenjanina koji već ima ozbiljne probleme sa vodosnabdevanjem i prečišćavanjem otpadnih voda.

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine je na zahtev Građanskog preokreta da mu se dostavi studija, rekao da ne poseduje  studiju o proceni uticaja na životnu sredinu buduće fabrike guma. Sekretarijat je, tek nakon intervencije Poverenika za informacije od javnog značaja, odgovorio da mu nije podnet zahtev za davanje saglasnosti na studiju niti mu je studija dostavljena.

 

Prethodno su Ministarstvo za zaštitu životne sredine i Grad Zrenjanin saopštili da ne poseduju takvu studiju, da o njoj nisu odlučivali i da je nadležnost za to pokrajinska. Građanski preokret je na uvid javnosti stavila sve ove odgovore ministarstva i gradskih vlasti u kojima se navodi gore navedeno.

PROČITAJTE JOŠ: POKLON DRŽAVE KINESKOM INVESTITORU: I HEKTARI I AVIONSKA PISTA

SVET U ČETVRTU INDUSTRIJSKU REVOLUCIJU, SRBIJA U DRUGU

 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • bolne brige

    Narod zanemeo od gluposti političara.