Kineski radnici u Boru se žale na uslove rada, koronu i zabranu kretanja

Foto: Pixabay

Desetine Kineza koje je u Srbiju dovela rudarska kompanija Ziđin kako bi radili na izgradnji rudnika bakra "Čukaru Peki" kod Bora, protestovalo je žaleći se na uslove rada, ali i širenje zaraze koronavirusa u prebukiranom i higijenski neuslovnom smeštaju.

Intervjui, video snimci i fotografije do kojih je došao BIRN ukazuju na teške uslove života i rada kineskih radnika. Veliki broj njih bio je pozitivan na koronu i odveden u izolaciju u različite objekte van radničkog kampa, uključujući i hotel u Surčinu.

U odgovorima koje su slali BIRN-u preko WhatsApp aplikacije, kineski državljani ističu brojna kršenja prava, uključujući ograničenje slobode kretanja, iscrpljujuće radne smene od po 12 sati, loše uslove u radničkom smeštaju. 

Poslodavca optužuju da im je oduzeo pasoše i zabranio kretanje van kampa.

"Ziđin ne tretira nas, kineske radnike, kao ljudska bića. Ne dozvoljavaju nam da napuštamo kamp, jer se plaše da ćemo ispričati novinarima kako su nas prevarili da dođemo ovde da radimo", kaže jedan od radnika. "Nemamo nikakvu slobodu, kao da smo zatvorenici", ističe drugi radnik u intervjuu za BIRN.

Radnici ističu i da je većini njih zabranjen izlazak van kampa u kom su smešteni.

Pojedini radnici navode da su nakon dolaska u Srbiju potpisali nove ugovore bez pravog znanja šta u njima piše, kao i da su kompaniji morali da predaju pasoše.

"Često nas prevare da potpišemo, papir je prazan kada nam ga daju, a šta se piše na praznom prostoru nakon potpisivanja niko ne zna. Osim što zahtevaju da radimo ni o čemu drugom ne pričaju sa nama", kaže jedan od radnika.

On je dodao i da im je kompanija oduzela pasoše i da preti da će morati sami da snose troškove povratne avionske karte ukoliko želeda se vrate kući.

"Nije nam dozvoljeno čak ni da idemo napolje, ne daju nam ni da izađemo van kapija smeštaja, moraš krišom da se iskradaš kada hoćeš da kupuješ stvari, a ukoliko te uhvate budeš kažnjen sa 30.000 dinara", objašnjava radnik koji je u Srbiji od marta prošle godine.

Kineski rudarski gigant, u čijem vlasništvu je od 2018. i RTB Bor, zvanično je negirao da su zaposleni protestovali zbog uslova rada i smeštaja, ističući da su se okupili u želji da dobiju vakcinu protiv koronavirusa kako bi mogli da otputuju na proslavu kineske Nove godine u februaru.

Uz to je Ziđin demantovao tvrdnje da, između ostalog, zaposleni žive u neuslovnim i nehigijenskim smeštajima, navodeći da su "spavaonice radnika opremljene isključivo novim nameštajem, instalacijama i uređajima".

Ziđin je na srpsko tržište ušao 2018. godine kada je preuzeo Rudarsko topioničarski basen (RTB) Bor uplativši 350 miliona dolara za dokapitalizaciju. Kineski rudarski gigant je time stekao 63 odsto vlasništva, a obavezao se da u narednih šest godina investira 1,26 milijardi dolara.

Projekat "Čukaru Peki", bogato nalazište zlata i bakra gde su angažovani i pobunjeni radnici, Ziđin je postepeno preuzimao u protekle dve godine, otkupljujući za ukupno 1,8 milijardi dolara udele dotadašnjih vlasnika, američke kompanije Friport MekMoran i kanadskog Nevsuna.

U prethodnih nekoliko godina veliki broj kineskih radnika je prošao kroz Srbiju koja je jedan od glavnih partnera Pekinga na trajektoriji Incijative „Pojas i put“, infrastrukturnog projekta čiji je osnovni cilj povezivanje Kine sa evropskim tržištem. 

Kineski državljani čine skoro trećinu stranih radnika u Srbiji, a prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, u 2019. ih je 3.418 bilo angažovano.

Ceo tekst možete pročitati na sajtu BIRN-a OVDE.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara