Kineskoj firmi dodeljeno zemljište bez naknade u Nišu

Pixabay

Kompaniji Šinju Automotiv Lajtening sistems (Xingyu Automotive Lighting Systems) u Nišu dodeljeno je zemljište bez naknade za izgradnju proizvodnog objekta od 29.820 metara kvadratnih za proizvodnju automobilske rasvete.

Komisija za kontrolu državne pomoći u odluci je potvrdila da je pomoć usklađena sa pravilima.

U odluci se navodi da ukupna tržišna vrednost zemljišta, prema proceni Ministarstva finansija, iznosi 29 miliona dinara (247,7 hiljada evra).

Površina dodeljenog zemljišta, koje se prostire na više katastarskih parcela u niškoj opštini Bubanj, je nešto više od 60 ari.

Turska kompanija Erenli dobija zemljište bez naknade u Leskovcu

Nacrtom ugovora predviđeno je ukupno ulaganje u iznosu od 60 miliona evra i zapošljavanje 1000 novozaposlenih na neodređeno vreme u roku od pet godina od dana potpisivanja ugovora.

Ulaganje podrazumeva i nabavku i opremanje zemljišta (7.598.000 evra), izgradnju objekta (32.730.000 evra) i kupovinu nove opreme (19.672.000 evra).

Firma će se obavezati i da ne može da proda niti da da na korišćenje parcele koje su predmet ugovora trećem licu pre isteka roka od pet godina od dana završetka Projekta ulaganja. 

Subvencije samo jedan od faktora kada investitori odlučuju o Srbiji

U investicionom projektu koji je dostavljen Komisiji se navodi da podsticajni efekat dodele državne pomoći proizilazi iz činjenice da će ta sredstva uticati da se ubrza otpočinjanje izgradnje.

Time će se smanjiti rizik povezan sa izgradnjom, ubrzaće se nabavka opreme odnosno oprema će biti kupljena unapred kako bi se odmah po završetku izgradnje fabrike dostavila direktno fabrici, kao i da će se ubrzati zapošljavanje i obuka novih zaposlenih.

U dostavljenom dopisu navodi se da je korisnik pokrenuo projekat računajući na zemljište u državnoj svojini i da realizacija projekta svakako ne bi bila moguća u suprotnom. 

U junu 2020. godine sa Ministarstvom privrede ova kompanija je zaključila Ugovor o dodeli sredstava podsticaja za realizaciju projekta. Tako je ukupan planirani iznos državne pomoći za ovu frimu 16,6 miliona evra -  obuhvata tržišnu vrednost zemljišta koje se dodeljuje bez naknade (247.764,29 evra) i subvencije koju je dodelilo Ministarstvo privrede  (16,4 miliona evra).


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (2)

  • ogorčena

    zašto ovakva stvar ne dobije veću medijsku pažnju!! Sramno, ko odlučuje, umesto naroda jedne republike, da POKLONI zemlju!!! Ovo je horor! Zašto ne samo na korišćenje? I Nakon pet, ponovo naša zemlja! Investicija će im se svakako isplatiti kroz profit!

  • imbecili smo

    "Firma će se obavezati i da ne može da proda niti da da na korišćenje parcele koje su predmet ugovora trećem licu pre isteka roka od pet godina od dana završetka Projekta ulaganja." Baš lepo , to onda znači da je zemljište poklonjeno strancima a ne ustupljeno da koristi bez naknade...sledeća stavka će biti i dodela kmetova strancima , bez naknade.

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.