Foto: Nova ekonomija

Kinezi grade fabriku guma, a nemaju studiju uticaja na životnu sredinu

Foto: Nova ekonomija
Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, nakon intervencije Poverenika za informacije od javnog značaja, odgovorio je da mu nije podnet zahtev za davanje saglasnosti na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu niti mu je dostavljena takva studija kineske kompanije za proizvodnju automobilskih guma "Šandong Linglong".

Kako je saopštila zrenjaninska organizacija Građanski preokret, prethodno su Ministarstvo za zaštitu životne sredine i Grad Zrenjanin saopštili da ne poseduju takvu studiju, da o njoj nisu odlučivali i da je nadležnost za to pokrajinska.

Podseća se da su postavljanjem kamena temeljca 30. marta ove godine, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, započeti radovi na izgradnji te fabrike, a najavljena je proizvodnja trinaest miliona automobilskih guma godišnje. Organizacija ističe i da je Kina  najveći zagađivač vazduha na svetu.

Podsećamo, kineska fabrika je od države besplatno dobila 96 hektara zemljišta u industrijskoj zoni, od kojeg bi Grad Zrenjanin na osnovu naplaćenih taksi, mogao da prihoduje najmanje pet miliona evra.

Studija o uticaju na životnu sredinu je važna jer se desetinama kilometara sa svih strana buduće fabrike automobilskih guma na banatskim oranicama proizvodi hrana, zbog čega je posebno važno obratiti pažnju na uticaj tog postrojenja na životnu sredinu.

Građanski preokret je ranije upozorio da grad  takođe nema prečistač otpadnih voda što znači da će se otpadna voda iz ovog budućeg kineskog postrojenja neprečišćena izlivati u kanalizaciju, odnosno u već zagađenu reku Begej. Takođe, u Zrenjaninu ne postoji savremena i pouzdana kontrola kvaliteta i zagađenosti vazduha, a poznato je da već decenijama nema ni pitke vode.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara