Neko nas posmatra FOTO:Pexels

"Kinezi" sa bandera prepoznaju lice i čitaju tablice

Neko nas posmatra FOTO:Pexels
Nove saobraćajne kamere koje su kupljene od kineskog tehnološkog giganta Huawei, čije je postavljanje nedavno počelo u Beogradu, a biće i u drugim gradovima, tehnološki su veoma napredne, piše E kapija pozivajući se na magazin SAT.

Navodno, reč je o modernim kamerama, koje snimaju materijal u visokoj rezoluciji i opremljene su softverom za prepoznavanja lica i registarskih tablica. Njima se mogu snimiti i drugi saobaćajni prekršaji, poput nepropuštanja pešaka na pešačkom prelazu, nedozvoljnog korišćenja telefona u toku vožnje, nekorišćenja pojasa, nepropisnog prestrojavanja ili nepoštovanja signalizacije.

Takođe, kamere mogu da mere i brzinu, a samim tim i izračunaju prekoračenje. To znači da bi mogle da se koriste i za kažnjavanje vozača koji ne poštuju te propise. Ali ovi navodi nisu potvrđeni u policiji, piše E kapija,

Podsećamo, oko ovih kamera se digla u javnosti velika prašina jer nije poznato u koje sve svrhe će se koristiti.

Kako je ranije prenela Nova ekonomija, kompanija Huavei je na svom portalu objavila da će upravo ona obezbediti kamere za nadzor u Beogradu, iako su SAD i Nemačka upozorile na opasnost od saradnje s kineskim tehničkim gigantom za koji sumnjaju da špijunira druge države.  

Huawei, koja je na upozorenja SAD i Nemačke odgovorila da će "otići tamo gde ih žele", očigledno  misleći i na Srbiju, bez problema je saopštila detalje saradnje na svom sajtu u okviru studije slučaja sa detaljnim informacijama o postavljanju kamera za video nadzor u Beogradu i saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije.  

Za sada domaći vozači mogu biti "mirni" jer aktuelni Pravilnik o merilima brzine vozila u saobraćaju ne predviđa merenje brzine na ovaj način, odnosno softverskom analitikom.

Stručnjaci napominju i da se ovakvi uređaji još ne koriste ni u Evropi zbog nedovoljne preciznosti.
 

Magazinu SAT je u Direkciji za mere i dragocene metale rečeno da za sada niko nije podneo zahtev za promenu propisa da bi bilo omogućeno merenje brzine kamerama, ali da nije isključeno da će se tako nešto desiti.

Ako bi se takav zahtev podneo, bilo bi moguće promeniti propis u roku od mesec dana. Pod uslovom da se pokaže da mogu da mere tačnu brzinu sa greškom od plus-minus 3 km/h.
Firme:


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara