Ko je brži: šalter za dozvole ili traktor

Pexels

Vanredno stanje i policijski čas u kome je zabranjeno kretanje za sve posle 17 časova, predstavlja veliki problem za poljoprivrednike kojima tek počinje najveći deo radova na njivama.

Jedan od njih, Jovica Jakšić kaže da ova situacija dosta utiče na poljoprivrednike jer ne mogu da završe sav posao do 17 časova, kada počinje zabrana kretanja.

Postoji neki sistem sa izdavanjem dozvola, ali je to sada prebukirano, tako da postoji interni dogovor između ministarstava da nam policija toleriše, odnosno pušta nas da odemo do kuće ako nismo stigli do 17 časova, da se traktorima vratimo sa njive“, kaže Jakšić.

Ako ovakva situacija potraje problemi očekuju i one poljoprivrednike kojima će biti potrebna radna snaga za branje u plastenicima.

Interni dogovor među ministarstvima izgleda nije važio za jednog poljoprivrednika iz Silbaša. Ovaj 20 – togodišnjak iz sela kod Bačkog Petrovca uhapšen je i kažnjen sa 50 hiljada dinara, zbog kršenja policijskog časa koji je za vikend počeo ranije, u 13 sati.

Portal “Agrosmart” naveo je da je poljoprivrednik uhapšen iako je resorni ministar Branislav Nedimović rekao da niko od zemljoradnika koji su na traktoru, u njivi ili na putu do kuće kada je kretanje zabranjeno neće biti kažnjen.

Majka privedenog rekla je da je njen sin vozeći traktor na povratku iz atara uhapšen kao kriminalac. Inače, na sajtu Ministarstva poljoprivrede postoje uputstva kako da dozvolu za kretanje dobiju stočari, voćari i povrtari, ali nema uputstva za ratare koji su usred prolećne setve.

Evropski poljoprivrednici trpe štetu zbog korona virusa

 

 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara