Ko je ko u kriznom štabu za borbu protiv korone

PrintScreen

Vlada Srbije formirala je Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 kako bi se obezbedilo blagovremeno i usklađeno postupanje nadležnih organa.

Za korukovodioce Kriznog štaba imenovani su predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje prof. dr Sanja Radojević Škodrić i pokrajinski sekretar za zdravstvo doc. dr Zoran Gojković. Članovi ovog tela su direktori relevantnih instituta i klinika, kao i predstavnici drugih relevantnih tela.

Kako je predsednik Srbije najavio dan ranije, u timu su i „doktori koje poznajemo“ sa konferencija za medije.

Većinu poruka i saveta kada je u pitanju koronavirus građani i javnost dobijaju upravo od lekara i predstavnika državnog vrha, posle sastanaka na Andrićevom vencu.  

Prvi put posle sastanka krajem februara, kada u Srbiji nije bilo zaraženih od ovog virusa mogli su steći utisak da je ovo virus kome ne bi baš trebalo pridavati previše pažnje, ženama je čak preporučeno da idu u šoping u Italiju dok je predlog za zaštitu od virusa imao i sam predsednik države.

"Alkohol gde postavite, tu koronavirus ne raste. Ja sam sebi našao dodatni razlog da popijem po jednu čašicu dnevno, iako to nema veze s tim alkoholom, ali sam to sebi izmislio”, objasnio je Aleksandar Vučić. 

Dr Branimir Nestorović

Dr Nestorović radi na Univerzitetskoj dečijoj klinici od 1979. godine, načelnik je odeljenja za alergologiju i pulmologiju  na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu je redovni profesor na katedri za pedijatriju od 2002.

Da razloga za brigu nema, pogotovo za žene tvrdio je pulmolog Branimir Nestorović tvrdeći da žene obično ne obolevaju od ovog virusa jer ih štite estrogeni kao i da je smrtnost niska. 

“Dakle žene slobodno u šoping u Italiju, jer čujem da će tamo sada biti veliki popusti, zato što niko živ sad neće da ide tamo. Samo pripremite muževe za to mentalno”, rekao je Nestorović. 

Posle ove šaljive izjave doktora Nestorovića, građani su bili poprilično zbunjeni. 

U međuvremenu je Italija pretvorena u karantin, u Srbiji su registrovani pacijenti oboleli od koronavirusa a među njima je bilo i nekoliko žena. 

Doktor Branimir Nestorović jedan od lekara koji se obraća medijima posle sastanka sa državnim vrhom, nalazi se na čelu pulmologije  u Unverzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj. Pre dve nedelje, lakonski je rekao i da ne može da veruje da se narod koji je preživeo sankcije i bombardovanje uplašio najsmešnijeg virusa u istoriji čovečanstva.

Bio je kaže i protiv poručivanja maski i testiranja, navodeći da ljudi mogu normalno da žive svoje živote a da koronavirus živi svoj život. Samo dve nedelje kasnije, doktor Nestorović koronavirus više ne naziva smešnim a više nije ni vickast. Kaže da se ubuduće neće šaliti jer je šala u Srbiji opasna stvar. 

Ovakve izjave bile su izgleda samo mamac za tabloide pa je u danima posle doktor Nestorović bio jedan od najpozvanijih sagovornika na temu koronavirusa. 

Tabloidi su preneli i njegovu izjavu da su Srbi narod sa lavovskim genima ali je on to demantovao. Kako je objasnio za portal “Raskrinkavanje” njegova izjava bila je da je naša genetska struktura drugačija od one koju imaju Italijani. 

Dr Predrag Kon

Epidemiolog Predrag Kon, sada načelnik jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje, odmereniji je kada su u pitanju izjave o koronavirusu. Odlučno brani tezu da je zatvaranje školskih i predškolskih ustanova kontraproduktivno u ovom trenutku. 

“Jednostavno, nemamo situaciju porasta respiratornih infekcija u školskim kolektivima. To je pokazatelj da nema prenošenja. Takođe, svi oni podaci koji su dobijeni od kolega iz Kine koji su sve ovo preživeli govore da deca praktično da i ne obolevaju, a ono što je najkarakterističnije je da imaju infekcije, ali da nisu prenosivi", naveo je Kon 13. marta.

Već narednog dana, preti ostavkom ako se škole zatvore na dve nedelje, ali se zalaže za zatvaranje do kraja školske godine.

Ovaj poznati epidemiolog, bogatog iskustva, jedno vreme bio je i ratni epidemiolog. 

Pre nekoliko godina bio je na čelu Radne grupe za odbranu od gripa. Tako je 2009. godine zapretio da će podneti ostavku ako se ne vakciniše bar milion građana, imajući u vidu da se broj vakcinisanih smanjivao zbog agresivne antivakserske kampanje. 

“Ako je virus dosad, u dva talaščića, napao oko pet odsto stanovništva Srbije i uzeo čak 47 života, pravi epidemijski udar mogao bi da bude jači i da zahvati trećinu stanovništva", upozorio je  tada Kon. 

Radna grupa odbila je njegovu ostavku. 

Dr Mijomir Pelemiš

Da se građani i javnost previše brinu zbog koronavirusa u početku je tvrdio je i infektolog i dugogodišnji načelnik Infektivne klinike Mijomir Pelemiš. 

Imao je kaže, sreću ili nesreću da vidi kako izgledaju epidemije variole vere, SARS-a, ebole ali da nikada nije video ovoliku paniku zbog virusa koji kaže nije nov. 

“Zdravstveni sistem je dobro organizovan, smrtnost virusa je mala ali je za onog ko je umro smrtnost 100 odsto”, rekao je Pelemiš. 

Porastom broja obolelih i predsednik države ali i lekari iz najavažnijih državnih institucija prestali su da se šale, a za one koji su putovali u najugroženije krajeve Italije imali su i posebnu molbu. 

“Kao boga vas molim, ako ste bili u Milanu ili negde na severu Italije, recite nam to. Recite nam da bismo vas sačuvali", rekao je Vučić. 

Sanja Radojević Škodrić

Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić na čelu RFZO nalazi se od novembra 2017. godine. 

Bila je članica centralne komisije za lekove pri Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje. Na čelo Fonda došla je sa Medicinskog fakulteta, sa Instituta za patologiju. 

Na toj funkciji nasledila je Vericu Lazić koja je podnela ostavku zbog kako je navela „nemogućnosti adekvatne saradnje sa ministrom zdravlja Zlatibor Lončarom“. 

Dr Zoran Gojković

Glavna osoba za Vojvodinu u ovom kriznom štabu je Zoran Gojković. Pokrajinski sekretar za zdravstvo načelnik je odeljenja Klinike za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju Kliničkog centra Vojvodine i docent na predmetu hirurgija na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu. 

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara