FOTO: Nova ekonomija

Ko su kandidati za naslednika Rodoljuba Šabića?

FOTO: Nova ekonomija

Kandidat SNS za poverenika za informacije od javnog značaja Milan Marinović bio je na čelu Prekršajnog suda u Beogradu kada je ovaj sud ekspresno delio zatvorske kazne učesnicima protesta „1 od 5 miliona".

Marinović, sadašnji vršilac dužnosti predsednika Prekršajnog suda, predložen je juče od strane poslaničke grupe Srpske napredne stranke za novog poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Marinović je bio na čelu Prekršajnog suda kada su šestorica učesnika protesta „1 od 5 miliona", među kojima i jedan gimnazijalac, osuđeni na 30 dana zatvora zbog upada u zgradu RTS-a 16. marta.

On je tada izjavio da su  osuđeni po hitnom postupku zbog prekršaja "drsko i bezobzirno ponašanje izvršeno u grupi". Međutim, prekršajni apelacioni sud poništio je sve te kazne samo dva dana kasnije i pustio demonstrante na slobodu.

Marinović je bio na čelu suda i u januaru 2019, kada su trojica Albanaca osuđeni na po 55 dana zatvora nakon što su ispisivali „UČK" u snegu na nekoliko automobila u Beogradu.

On je tom prilikom rekao medijima da su oni osuđeni na 30 dana zatvora zbog „drskog i nepristojnog ponašanja", 20 dana zbog „prosjačenja" i dodatnih pet jer nisu imali da plate novčanu kaznu od 5.000 dinara koja im je izrečena jer nisu imali lične karte kod sebe.

Iz Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) tada su osudili ovu kaznu kao preoštru, uz ocenu da slučaj ilustruje dvostruke standarde, jer je bilo primera kada vlasti nisu u celosti istražile slučajeve iscrtavanja nacističkih simbola, iako je to protivzakonito.

PROČITAJTE JOŠ:

Martinović: Novi Poverenik će biti sušta suprotnost Šabiću

Organizacije širom Evrope insistiraju na transparentnom izboru Poverenika u Srbiji

Milan Marinović imenovan je za sudiju za prekršaje 1998. godine, a Skupština Srbije 2014. godine izabarala ga je za predsednika Prekršajnog suda u Beogradu sa mandatom od pet godina. 

Taj mandat mu je istekao u maju ove godine, nakon čega je postavljen za vršioca dužnosti predsednika Prekršajnog suda.

Pored Marinovića, kandidat za poverenika je i Nevena Ružić. Ona je diplomirala na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2002. godine, ima master diplomu iz pravnih nauka Univerziteta u Lidsu i master diplomu humanitarnih nauka Univerziteta Malte.

U službi poverenika radi od maja 2009. godine i trenutno rukovodi Sektorom za harmonizaciju.

U 2012. godini izabrana je za članicu Biroa Savetodavnog komiteta Konvencije o zaštiti lica u odnosu na automatsku obradu ličnih podataka Saveta Evrope, a u periodu od 2014. do 2016. godine je bila i zamenica predsednika Savetodavnog komiteta.

Od 2017. godine je članica radnog tela Međunarodne konfencije poverenika za informacije kojim predsedava Poverenik za informacije Velike Britanije.

Te godine joj je izdat i sertifikat za pristup tajnim podacima do stepena poverljivosti „Strogo poverljivo".
Bila je advokatski pripravnik i saradnica Komiteta pravnika za ljudska prava od 2001. godine, a od 2004. godine bila je koordinatorka Odseka za slobodu medija Misije OEBS u Srbiji.

Nevenu Ružić predložila je poslaniča grupa opozicione Stranke moderne Srbije, a podržaće je i Demokratska stranka.

Kandidaturu Ružić podržalo je više od 80 organizacija civilnog društva u Srbiji.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • crni domino

    Sigurno neki od ulizica ovog sljama na vlasti! Posteni i cestiti nemaju mesta u ovoj vlasti...