Foto: Pexels

Koja je najbolja mobilna mreža u Srbiji?

Foto: Pexels
Regulatorna agencija za elektronske komunikacije (RATEL) treću godinom zaredom je sproveo nacionalni benchmarking, kojim je merio i analizirao kvalitet usluga mobilne telefonije dostupnih krajnjim korisnicima u Srbiji.

Prema rezultatima upravo objavljenog izveštaja za 2019. godinu, Telekom Srbija je imao najbolje ocene, dok je Vip mobile zauzeo drugo mesto u ukupnom rezultatu, sa unapređenim kvalitetom govorne usluge u svim kategorijama. 

Implementacijom VoLTE usluge (prenos govora pomoću 4G) Vip mobile je ostvario prednost u odnosu na trećeplasiranog operatera, Telenor.

Za ocenjivanje ukupnih performansi i rangiranja svake od mobilnih mreža, testirana su četiri glavna tipa usluga i to: govorna usluga, usluga prenosa podataka, web browsing i YouTube. 

Cilj benchmarkinga mobilnih mreža je objektivno uporedno testiranje kvaliteta usluga u mobilnim mrežama, gledano iz ugla korisnika, merenjem parametara kvaliteta, a koje RATEL obavlja u saradnji sa svetski priznatom kompanijom Systemics PUB.

Benchmarking merenja obuhvatila su 50 gradova i 10.000 km puteva u Srbiji. Tokom kampanje obavljeno je preko 6.000 poziva i 3.500 sesija za svaku od usluga prenosa podataka u mreži svakog od operatora, na svim raspoloživim tehnologijama (2G, 3G, 4G).

Benchmarking mobilnih mreža je obavljen tokom oktobra i novembra 2019. godine, tako da se izmerene i proračunate vrednosti parametara kvaliteta, kao i ukupan rezultat, odnose samo na taj period. 


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (2)

  • Branko

    Telekom najgori!!!

  • Steva

    Telenor je najbolji! Vip je najpovoljniji a Telekom, ne bih ga koristijo ni za milion evra.

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.