Kolika je razlika između oglašene i prodajne cene stanova u Beogradu?

Foto: Nova ekonomija

Ako se posmatra ceo Grad Beograd prosečna oglašena cena stanova u novogradnji je 2.347 evra po kvadratnom metru, prema podacima portala 4zida.rs. Sa druge strane, podaci Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) pokazuju da je prosečna cena kvadrata novogradnje u prestonici 1.741 evro po kvadratu, prenosi Danas online.

Sajt za oglašavanje nekretnina 4zida.rs istraživao je kakav je odnos prosečnih oglašenih i prodajnih cena novogradnje u Beogradu. Na osnovu podataka o razlikama u cenama vidi se da je oglašavana cena za oko 20 odsto veća od zabeležene prodajne cene.

Najmanju spremnost za korigovanjem cene pokazuju investitori na opštinama Stari grad i Novi Beograd, gde je prodajna cena novogradnje za 10 odsto niža od one koja se nalazi u oglasima.

Na Zvezdari, Vračaru, Voždovcu i u Zemunu razlika između oglašavanih i prodajnih cena stanova u novogradnji kreće se od 15 do 20 odsto.

Najveću spremnost da snize cene pokazuju investitori na Paliluli gde je prodajna cena za čak 35 odsto niža nego cena koja se nalazi u oglasima, pokazuju podaci RGZ-a i 4zida.rs.

SKOK CENE STANOVA:ŠTEDIMO U ZIDOVIMA

"U opštinama gde je manja tražnja za stanovima ili gde investitori duže čekaju da prodaju sve stambene jedinice, veća je spremnost da se potencijalnim kupcima izađe u susret u smislu korekcije cena, a to vidimo najbolje na primeru opštine Palilula", kaže Jasmina Gavrilov Dražić, sa sajta 4zida.rs

Ako se uporede podaci portala 4zida.rs i RGZ-a vidi se da je prosečna prodajna cena stanova u novogradnji na opštini Savski venac čak viša nego prosečna oglašavana cena 3.046 evra po kvadratu (prodajna) prema 2.691 evro po kvadratu (oglašavana).

Ovakvih stanova na tržištu nema mnogo, ali u konačnom zbiru značajno utiču na statistiku, jer je cena njihovog kvadrata ponekad i duplo viša nego što je prosek na toj opštini.

Većina kupaca nekretnina nada se da će, u konačnom dogovoru o kupovini, postići za sebe bolju, odnosno nižu cenu od one koja je oglašena. Takođe, i mnogi oglašivači se rukovode ovom logikom, pa u oglase postave višu cenu, kako bi sebi ostavili prostor za pregovore.

Iako se ovo, po pravilu, češće dešava u starogradnji i u novogradnji možemo videti da investitori zainteresovanim kupcima spuštaju cene svojih stanova, pogotovo ako se ti stanovi već neko vreme nalaze na tržištu.

ZAŠTO RASTE CENA NOVOGRADNJE U PANDEMIJI

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.