Foto: Pixabay

Koliko traje bolničko lečenje u Srbiji?

Foto: Pixabay
Pacijenti u Srbiji se na bolničkom lečenju u proseku zadržavaju 9,7 dana, što znači da se naša zemlja po tom vidu zdravstvene statistike nalazi u samom vrhu liste evropskih država, saopštio je Eurostat

Prema poslednjim dostupnim podacima statističke službe EU, jedina država gde bolnički pacijenti dobijaju duži tretman je Mađarska, a gde prosečna terapija traje 9,8 dana.

Pacijenti u Hrvatskoj su 2017. godine na bolničkom lečenju u proseku provodili 8,7 dana godišnje, u Crnoj Gori 8,5 dana, dok u Sloveniji provode nešto više od sedam dana.

Najkraće trajanje bolničkog zadržavanja na kontinentu zabeleženo je u Holandiji, gde se pacijenti na lečenju zadržavaju u proseku 4,5 dana.  

Iako je 2017. godine u državama članicam EU bilo više ženskih nego muških pacijenata, muškarci su u proseku duže boravili na bolničkom lečenju.

PROČITAJTE JOŠ:


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • The Joe

    Treba uporediti koliki je stvaran broj dana koji pacijenti provode u bolnicama. Veliki broj dana se upisuje kako bi se bolnice naplatile od SIZ-a. Obično pacijente "prime" i petkom, a onda ti dr. kaže da dođeš u nedelju veče. Da ne spominjem i kod otpuštanja, gde te puste ranije, a onda izveštaj dobiješ koji dan kasnije.