Foto: Nova ekonomija

Komercijalna banka godinama ne isplaćuje dividende iako ima uslove za to

Foto: Nova ekonomija
Komercijalna banka svojim akcionarima za prethodnih pet godina poslovanja za dividende duguje oko 27 miliona evra iako proces za njenu privatizaciju uvelio traje, prenosi dnevni list Danas.

Iako je Skupština akcionara te banke u aprilu ove godine donela odluku  o podeli  dobiti ostvarene u prethodnom periodu, nikakve isplate nisu izvršene. U toj odluci se navodi da će se novac isplatiti kada se steknu uspovi propisani Zakonom o bankama.

Narodna banka Srbije 2016. godine nije odobrila isplatu dividendi za dve prethodne godine, zato što iznos isplata ne sme da prelazi 10% kapitala banke i da banka ne sme da iskaže gubitak u tekućem i prethodnom tromesečju.

Komercijalna banka 2015. i 2016. godine jeste napravila gubitke, ali pomenute uslove za isplaćivanje dobiti ispunjava od sredine 2017. godine. „Komercijalna" je tokom prethodne dve godine ostvarila dobit pre poreza  vrednosti od preko 130 miliona evra.

Zbog tekuće privatizacije banke, i dalje je nejasno da li će obavezu isplata dividendi preuzeti kupac, niti kako će to uticati na cenu.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je juče da će druga faza tenderske procedure za privatizaciju Komercijalne banke biti završena do 2. decembra, dostavljanjem obavezujućih ponuda zainteresovanih investitora. U prvoj fazi slanja neobavezujućih ponuda dostavljene su četiri ponude, koje su se sve kvalifikovale za ulazak i u drugu fazu procesa.

PROČITAJTE JOŠ:

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Acko

    Ne bi je prodavala, a ne bi ni da isplati dividende. Već peta godina kako donose odluke o dividendi a ne isplaćuju ih jer NBS je stavila zabranu za ispalatu. Koga varate više i folirate "eksperti"?? Sramota je više što ova žena daje izjave na temu Komercijalne banke.