Komisija ispituje da li je pet preduzeća povredilo konkurenciju

FOTO: Pixabay

Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je postupak protiv pet preduzeća za koja postoji osnovana pretpostavka da su dogovarala zajedničko učešće na javnoj nabavci da bi izbegli međusobno takmičenje.

Kako se navodi u zaključku Komisije, radi se o nabavci koju je raspisalo Ministarstvo zaštite životne sredine 2018. godine za uslugu trajnog zbrinjavanja opasnog otpada u privrednom društvu u stečaju Magnohrom.

Na ovoj javnoj nabavci javila se samo jedna grupa ponuđača koju čine preduzeća Yunirisk, Modekolo, Brem Group, Kemis i Miteco.

„Komisija je došla do osnovane pretpostavke da su se članovi grupe ponuđača na JN „Magnohrom“ i to Miteco doo Beograd, Yunirisk doo Beograd, Modekolo doo Beograd, Brem Group doo Beograd i Kemis doo Valjevo, dogovorili da na pomenutoj javnoj nabavci učestvuju kao jedinstvena grupa ponuđača sa jednom zajedničkom ponudom i na taj način odustanu od međusobnog takmičenja sa odvojenim ponudama manjih grupa ponuđača“, navodi se u zaključku.

U zaključku je takođe konstatovano da su iste firme, samo bez preduzeća Miteco, takođe bile jedini ponuđač u javnoj nabavci za trajno izmeštanje i zbrinjavanje opasnog otpada na teritoriji Srbije.

Komisija navodi da Zakon o zaštiti korupcije zabranjuje takozvane restriktivne sporazume, odnosno one koji imaju za cilj ili posledicu značajno ograničavanje, narušavanje ili sprečavanje konkurencije.

Neša Roming širi posao na izdavanje nekretnina
Slučaj koji će usporiti izbacivanje ljudi na ulicu?

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara