Kompanija iz Srbije osmislila inovacuju za uništavanje DNK virusa i bakterija

Foto: Pixabay

Beogradska kompanija "Propokan PRO" razvila je novi proizvod koji sprečava širenje virusa Kovid-19 u sistemima za klimatizaciju i ventilaciju, objavljeno je na sajtu Privredne komore Srbije (PKS).

Reč je o kanalu za sterilizaciju pod nazivom "HVAC UVC", inovaciji koju su u potpunosti osmislili domaći stručnjaci.

"Preporuke stručnjaka, da se zbog mogućnosti širenja virusa Covid 19 vazduhom, isključe sistemi klimatizacije u tržnim centrima, poslovnim prostorijama i drugim zatvorenim prostorima, bio nam je  signal  da razvijamo proizvod koji bi odgovorio novim potrebama tržišta",  objašnjava Milan Zrnić iz Propokan Pro kompanije.

Može da se primenjuje u kliničkim centrima, poslovnim i stambenim objektima, hotelima, sportskim salama, tržnim centrima i svim drugim objektima sa centralizovanom klimatizacijom i ventilacijom.

HVAC UVC- sterilizacioni kanal predstavlja rešenje koje se već primenjuje u nekim zdravstvenim objektima, a koristi princip UVC zračenja, uništavajući DNK virusa i bakterija. 

Kako ističu u toj kompaniji, uz podršku PKS povezali su se sa investicionim fondovima koji su pomogli u razvoju novog proizvoda, a uskoro se očekuje plasman na tržište EU.

"Uvereni smo da naša tehnologija ima prednost u odnosu na konkurenciju, kako zbog kvaliteta projektovanog sistema i ekonomski prihvatljivog proizvoda za sve vrste objekata, tako i zbog prednosti poslovanja u Srbiji u odnosu na inostrana tržišta", kaže Zrnić.

ONLAJN SKUPOVI PKS

U kompaniji ističu da im je od velike pomoći bilo učešće na onlajn događajima u organizaciji PKS, sajmu "Messe, Hanover" i "Care & Industry together against CORONA", kao i poslovno povezivanje putem EEN mreže preduzetnika.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara