Kompanija protiv koje protestuju građani biće strateški partner Vlade Srbije

Foto: FoNet/Vlada/Slobodan Miljević

Obraćajući se poslanicima Narodne skupštine, mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić izjavila je da je Projekat "Jadar", koji bi trebalo da sprovodi kompanija Rio Tinto, prilika da se Srbija pozcionira kao snabdevač na svetskom tržištu litijuma i u proizvodnji električnih baterija.

"Poseban fokus biće na realizaciji Projekta 'Jadar', koji predstavlja veliku priliku za našu zemlju, imajući u vidu da se u Loznici nalazi ležište novootkrivenog minerala litijum-borata, takozvanog jadarita”, izjavila je Ana Brnabić predstavljajući ekspoze nove Vlade Srbije. 

Kako dodaje, cilj Srbije je da "uz partnere iz Rio Tinta formira strateško partnerstvo". 

To bi značilo da Srbija sa najmanje još jednom ili više kompanija "pokrene proizvodnju električnih baterija ili (i) eventualno kompanijom koja će ovde započeti proizvodnju hibridnih ili električnih automobila". 

Dodaje da je za sve to neophodna odgovorna i efikasna državna uprava, što je prema njenoj oceni započeto u mandatu prethodne vlade od 2016. godine kroz digitalizaciju javne uprave. 

EKSPLOATACIJA JADARITA: GRAĐANI STRAHUJU, RIO TINTO TVRDI DA JE SVE PO PROPISIMA

EKSPOZE DAN NAKON PROTESTA PROTIV RIO TINTA

Udruženje "Zaštitimo Jadar i Rađevinu" juče je održalo protest ispred predstavništva kompanije Rio Tinto u selu Brezjak.

Organizatori protesta su naveli da je sku održan "protiv Rio Tinta i eksploatacije litijuma".

Meštani strahuju da će se eksploatacijom jadarita ugroziti životna sredina, a podršku su dobili i od udruženja CEKOR, Koalicije za održivo rudarstvo, Pokreta "Odbranimo reke Stare Planine" i drugih.

Na protestu je bilo reči o mogućem zagađenju vazduha, reke Jadar, a sve to bi kako je naglašeno nastalo zbog aktivnosti kompanije Rio Tintio.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.