Kon: Elektronska prijava u zdravstveni sistem sprečava gužve u kovid-ambulantama

Foto: Pixabay

Sutra od 18 časova svi građani koji se u Srbiju vraćaju iz država koje imaju veliki broj zaraženih korona virusom imaju obavezu da se elektronski prijave, a ako imaju simptome, da se jave kovid ambulante, izjavio je za RTS epidemiolog Predrag Kon.

"Ja obično kažem, niko nije u konfliktu ni sa kim, nego je samo u sukobu sa zakonom. Ovo je samo podsećanje svakog građanina da to nije više njegova lična stvar da li će se javiti u ambulantu ili ne, znači mora da se javi ako ima tegobe, kao što su povišena temperatura, gubitak čula ukusa i mirisa i ostale respiratorne tegobe", poručio je Kon.

Kon naglašava i da ne bi bilo dobro da se svi odmah upute u ambulante, jer bi to izazvalo gužve, naročito jer se očekuje da u zemlju uđe 50 hiljada ljudi nedeljno.

To, naglašava nijedna kontrola izolacije ne bi mogla da izdrži, a prijave već postoje kao test samoprocene na portalu e-zdravlje i veoma su jednostavne, jer se popunjavaju ličnim podacima.

Od podataka koje je potrebno uneti tu su granični prelaz i datum prelaska, uz ostale lične podatke, a nadzor ističe posle 10 dana.

KON: ODRŽATI STABILNU EPIDEMIOLOŠKU SITUACIJU

Kon kaže da je to mera gde kazna nije glavni način borbe, već je potrebno shvatiti da onaj ko se bahato ponaša, ne prijavi se, a dovede do posledica i zaražavanja, pogotovo ako dođe do tragičnih posledica, ne može da izbegne ono što piše u zakonu.

Dodaje i da završetak nadzora podrazumeva odjavu posle deset dana.

Član Kriznog štaba kaže da su druga mesta rizika škole, slave, praznici, i dodaje da će taj isti sistem najverovatnije biti primenjivan i kasnije, uključujući i doček Nove godine.

Smatra da je druga varijanta vanredno stanje.

BLAGI PORAST BROJA ZARAŽENIH

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović izjavila je da u pojedinim gradovima, u Beogradu, Kragujevcu, Zaječaru dolazi do blagog porasta broja zaraženih korona virusom.

Ona je za Javni servis rekala da se u tim gradovima posebno sprovode mere nadzora.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara