Kon: Predlog skraćeni časovi sa 15 učenika po odeljenju

Foto: Pixabay

Član Kriznog štaba i epidemiolog Predrag Kon izjavio je da za narednu školsku godinu postoji predlog da se nastava organizuje u školama, tako što bi učenici od prvog do četvrtog razreda imali četiri časa dnevno od 30 do 35 minuta, uz odmor između časova od po 20 minuta, sa dezinfekcijom i uz uslov da bude samo do 15 učenika u odeljenju, preneo je N1.

Kon je za RTS izjavio da će to biti generalni predlog za početak školske godine, a da će se najverovatnije ostaviti školama da pojedinačno u skladu sa mogućnostima i potrebama organizuju nastavu.

"Nošenje maski je predlog, ne pominje se u ovom dopisu, to ima smisla kada se ustane i ide napolje", rekao je Kon i dodao da ako ima po 15 učenika u odeljenju to obezbeđuje distancu i nije potrebno nošenje maski u učionicama za vreme trajanja nastave.

Dodao je da svi pokazatelji ukazuju da se epidemija smiruje i da dolazi do smanjenja potencijala prenošenja koronavirusa, kao i da je sve više kontrolnih pregleda koji pokazuju da se bolest završava i da se broj onih koji mogu da prenose virus smanjuje.

Prema njegovim rečima to potvrđuje i smanjuje broja onih koji su hospitalizovani u kovid bolnicama i da sve ukazuje da se postupno izlazi iz vrlo nepovoljne i nestabilne situacije, ali da je daleko od toga da može da se kaže da se situacija stabilizuje naročito u Beogradu i većim gradovima.

"Jasno se uočava da je nakon uvođenja obaveznog nošenja maski, držanja distance, došlo do zaravnjenja a sada dolazi do spuštanja krive", ocenio je Kon.

On je informaciju da je juče bio prvi dan nakon dužeg vremena da pacijenti iz Beograda nisu išli u kovid bolnice u drugim gradovima prokomentarisao da "to jasno govorni da ukupno gledano na celoj teritoriji Srbije postupno dolazi do smanjivanja aktivnosti virusa".

"Ali sam vrlo oprezan u bilo kakvim izjavama, jer odmah dolazi do popuštanja pažnje", rekao je Kon.

Kon je rekao da je virus neuporedivo više rasprostranjen nego u samom početku, kao i da će se za deset dana videti da li otvaranje bazena i kupališta na Adi ima posledica, odnosno da li su se poštovale preporučene mere, ili nisu.

Prema njegovim rečima, za razliku od prvog dela epidemije koronavirusa, ovoga puta neće biti potpunog ukidanja bolnica koje su u kovid režimu i u njima će ostati neka odeljenja samo za kovid pacijente.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara