Foto: EFSE

Konferencija EFSE 2019 okupila međunarodne investitore u cilju podrške malim preduzećima

Foto: EFSE
U Beogradu 19. septembra okupilo se oko 300 predstavnika međunarodnih i regionalnih finansijskih institucija, investitora i centralnih banaka na konferenciji Evropskog fonda za Jugoistočnu Evropu  (EFSE). Konferencija pod sloganom „Podsticanje preduzetništva" bila je posvećena poboljšanjima i inovacijama koje finansijski sektor može da primeni da bi omogućio veći pristup finansiranju mikro i malim preduzećima. 

Cilj ove konferencije je da pruži podstrek ekonomskom rastu kroz podsticanje preduzetništva. Donatori, investitori i predstavnici finansijskih institucija su razmenili iskustva o ograničenjima i najboljim praksama u finansiranju mikro i malih preduzeća. 

Na konferenciji su predstavljena i razmenjena iskustva u vezi sa konkretnim rešenjima kada su u pitanju izazovi sa kojima se suočava ovaj sektor ekonomije u Jugoistočnoj Evropi. Panelisti, među kojima su bili predstavnici banaka i mikrokreditnih institucija, predstavili su najbolja iskustva odgovornog finansiranja, prilagođena potrebama preduzetnika koji žele da razviju svoje poslovanje. Na konferenciji je bilo reči alternativnim finansijskim i nefinansijskim rešenjima koja pokreću inovacije na tržištu. 

Poseban fokus je stavljen na finansiranje preduzetnika iz oblasti poljoprivrede, kao i na usluge fintech kompanija i njihovu saradnju sa finansijskim institucijama i preduzetnicima. 

Investitorima, centralnim bankama, pružaocima finansijkih usluga i organizacijama za podršku poslovanju pridružili su se i sami preduzetnici čije poslovanje finansiraju EFSE partneri. Njihovo učešće u panel diskusijama pružio je direktan uvid u potrebe lokalnih preduzeća, odnosno koji vid podrške je potreban za dalji razvoj i zapošljavanje. Sajam preduzetništva, koji je održan tokom konferencije, predstavio je nekoliko mikro i malih preduzeća čiji je uspeh podržan kroz aktivnosti Fonda. 

Kristof%20Tiskens,%20predsednik%20Upravnog%20odbora%20EFSE
Foto: EFSE

„Mikro i mala preduzeća su glavni oslonac ekonomija u regionima u kojima radi Evropski fond za Jugoistočnu Evropu. Okupljajući ključne aktere koji mogu da podrže razvoj preduzetnika i omoguće im pristup potrebnim resursima, Fond doprinosi održanju ekonomskog rasta u zemljama operacija" istakao je Kristof Tiskens, predsednik Upravnog odbora EFSE-a. 

Evropski fond za Jugoistočnu Evropu osnovala je Nemačka razvojna banka (KW) 2005. godine uz podršku Evropske unije, Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Nemačke i drugih javnih i privatnih investitora. Od svog osnivanja, ovaj fond je plasirao blizu tri milijarde evra u 16 zemalja operacija, iz kojih je isplaćeno blizu milion kredita krajnjim korisnicima sredstava u ukupnom iznosu od sedam milijardi evra za mikro i mala preduzeća i domaćinstva. 


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.