Korona Srbiju u radnim satima koštala 510.000 radnih mesta

Foto: Pixabay

Pandemija koronavirusa izazvala je tokom drugog tromesečja 2020. godine u Srbiji smanjenje broja radnih sati ekvivalentnom gubitku 510.000 radnih mesta sa punim radnim vremenom, saopštila je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Uprkos tome, zbog "najizdašnijeg i najsveobuhvatnijeg ekonomskog paketa među ekonomijama zapadnog Balkana", uspešno je obuzdano širenje siromaštva, navodi se u izveštaju EBRD-a i Međunarodne organizacije rada Organizacija (ILO).

Nakon uvođenja strogih mera protiv širenja COVID-19, broj radnih sati u Srbiji opao je za oko 14,8 procenata tokom drugog kvartala.

Ako se zdravstvena kriza nastavi, a programi očuvanja zaposlenosti obustave, moglo bi da dođe do masovnih otpuštanja, upozorava studija.

Izveštaj identifikuje sektore u kojima je više od 700.000 radnika u neposrednom riziku od gubitka posla, poput trgovine na veliko, trgovine na malo, smeštaja, transporta, usluga, šumarstva, ratarske i stočarske proizvodnja.

Od te radne snage, gotovo 314.000 je samozaposlenih, a preko 267.000 neformalnih zaposlenih.

Kriza je najteže pogodila mikro preduzeća, koja zapošljavaju više od 735.000 radnika, jer je preko četvrtine potpuno prestalo sa radom.

Barbara Rambusek, direktorka EBRD-a za rodnu i ekonomsku inkluziju, rekla je da izveštaj ne samo da ističe uticaj pandemije na srpsko tržište rada, već i daje konkretne i dragocene savete o tome kako se treba nositi sa izazovima sa kojima se suočavamo.

"Pozdravljamo posvećenost vlasti u Srbiji uključivanju u ovaj proces i (pozivamo ih da) najbolje iskoriste nalaze studije. Za nas je takođe ohrabrujuće videti kako naša brza savetodavna podrška već uveliko menja stanje tamo gde je (implementirana)", rekla je Rambusek.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara