Korona značajno otežala studiranje u Srbiji

Foto: Pixabay

Većina studenata u Srbiji, čak 70 odsto, smatra da su promene koje su uvedene u visokoškolsko obrazovanje zbog pandemije koronavirusa loše uticale na njihovo sticanje znanja, gotovo četvrtina ne oseća da ima velikih razlika u odnosu na redovna predavanja, dok je samo osam odsto njih navelo da na ovaj način lakše stiču znanja, rezultati su ankete o uticaju vanrednog stanja na studiranje koje je sproveo sajt NajStudent.com. 

Studenti su prosečnom ocenom od 3.19 na skali do 1 do 5 ocenili svoje zadovoljstvo sprovedenim merama na visokoškolskim ustanovama usled uvođenja vanrednog stanja, a mišljenja među studentskom populacijom o tome da li je fakultet preduzeo sve neophodne mere kako su podelejena.

Na pitanje koje je mere preduzeo fakultet da bi se prilagodio vanrednom stanju, skoro polovina studenata navodi da su profesori poslali prezentacije predavanja sa ili bez audio zapisa, a da svaki treći profesor drži online predavanja.

Upitani šta bi fakulteti i visoke škole u ovim uslovima trebalo da preduzmu, skoro dve petine studenata smatra da bi trebalo da utiču da profesori budu dostupniji, a isti procenat smatra da je potrebno da informacije na sajtu ovih ustanova budu dostupnije.

Oko 20 odsto anketiranih je imalo drugačije predloge, koji su se najčešće ticali standardizacije onlajn predavanja, uvođenja onlajn kolokvijuma ili audio zapisa uz materijale sa predavanja.

Oko 43 odsto ispitanika tokom vanrednog stanja nije imalo organizovane kolokvijume na svom fakultetu, trećina je odgovorila da su organizovani samo u pojednim predmetima, a četvrtina ispitanika je za sve predmete imala kolokvijume.

Blizu tri četvrtine studenata smatra da će se vanredno stanje negativno odraziti na upis naredne godine studija, oko 22 odsto njih kaže da se uticaj zdravstvene krize neće osetiti, a svega je 5 odsto smatra da će posledice biti pozitivne,

Što se onih na završnim godinama i apsolvenata tiče, više od dve trećine veruje da neće diplomirati na vreme, dok pet odsto njih kaže da da će obnoviti godinu.

Skoro dve trećine studenata smatra da će zbog vanrednog stanja traženje posla ili prakse biti otežano, dok 35 odsto ne smatra da će u ovoj oblasti biti značajnijih razlika. 

U istraživanju je učestvovalo 1.447 akademaca. 

Obnavljanje saobraćaja i dezinfekcija fakulteta nužni za završetak semestra

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara